Разпадането на управляващата коалиция в Румъния изправя Социалдемократическата партия (СДП)

...
Разпадането на управляващата коалиция в Румъния изправя Социалдемократическата партия (СДП)
Коментари Харесай

Какво следва след разпадането на управляващата коалиция в Румъния

Разпадането на ръководещата коалиция в Румъния изправя Социалдемократическата партия (СДП) пред заплахата да падне от власт.

По-малкият сътрудник в ръководството, Алианса на либералите и демократите (ALDE) се отдръпна и остави държавното управление на Виорика Дънчила уязвимо при избор на доверие в Народното събрание.

Дънчила има 45 дни да изиска подобен избор от депутатите, само че тя написа във Facebook, че държавното управление й ще продължи да ръководи “с помощта на политици, които имат куража да поддържат този развой. ”

Кризата настъпи, откакто водачът на ALDE, някогашния министър председател Калин Попеску-Търичану разгласи, че е изгубил доверие в политиката на СДП и отдръпва партията си от ръководството.

Това стана, откакто не беше задоволено настояването на Попеску-Търичану, да е единственият претендент за президент на проправителствените партии в идните през есента избори.

Вместо него, СДП избра да издигне Виорика Дънчила, като съперник на заемащия поста Клаус Йоханис.

Въпреки тежката обстановка за СДП, на които не доближават 25 депутати за болшинство в Народното събрание, не е несъмнено, че ще има предварителни избори.

Дънчила може да потърси коалиция с Демократичния алианс на унгарците в Румъния.

Дори това да не проработи, анализатори считат, че опозицията е разпокъсана и не желае избори.

“Не виждам доста други партии да бързат да вземат ръководството ”, споделя политическият коментатор Кристиан Патрашкониу.

“В момента, изчакване на изборите е най-рационалната политическа позиция “, добавя той.

Следващите парламентарни избори в Румъния би трябвало да са през 2020 година

На евроизборите напролет гласоподавателите се обърнаха против ръководещите, като поддръжката за СДП беше съвсем на половина, спрямо получените гласове на изборите за парламент през 2016 година

ALDE също претърпяха загуби, като въобще не минаха минималния предел за изпращането на евродепутат.

Оттеглилият се сътрудник на СДП имаше няколко министри и в този момент Виорика Дънчила би трябвало да търси техни заместници.

Управлението на СДП може и да продължи, само че партията надали ще е способна да прокарва избрана политика, а ще би трябвало да поотделно да търси поддръжка за всеки закон, препоръчан в Народното събрание. /БГНЕС

———–

Анализ на организация Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР