Раздялата на главния прокурор Иван Гешев с Бюрото по защита,

...
Раздялата на главния прокурор Иван Гешев с Бюрото по защита,
Коментари Харесай

Раздялата на Гешев с Бюрото по защита заприлича на грозен развод

Раздялата на основния прокурор Иван Гешев с Бюрото по отбрана, което през септември се върна под шапката на Министерството на правораздаването, от ден на ден наподобява на сцена от противен бракоразвод. Имущество на Бюрото, което беше на директно послушание на основния прокурор и охраняваше и него с изключение на очевидци по каузи, е трансферирано към Гешев броени дни, преди Народното събрание да промени закона и да отнеме структурата от началника на държавното обвиняване.

Това се разбра през днешния ден по време на съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет. Повод за полемиката стана искане на правосъдния министър Янаки Стоилов да получи информация за имуществото на Бюрото.

Още при започване на месеца Стоилов сигнализира за прекачване на коли и друго съоръжение на Бюрото към прокуратурата в навечерието на прекосяването му в Министерство на правосъдието.

Прокуратурата се е възползвала от това, че Бюрото не е имало автономия и не е имало материалните активи, които е употребило. Те били от бюджета на правосъдната власт и се водели на държавното обвиняване.

След като Стоилов изиска справката от правосъдния съвет, той на собствен ред е отправил питане до Гешев. И той дал отговор, че прехвърлянето на 20 коли на Бюрото към прокуратурата, 2 от които бронирани, е част от политиката на поетапно възобновяване на автопарка на държавното обвиняване. И че това е управническо решение, което е било напълно в пълномощията му.

Гешев изяснява още, че през 2014 година, когато Бюрото е минало от Министерство на правосъдието към прокуратурата, то е имало 24 автомобила, а в този момент, преди да бъде върнато назад, към този момент разполагало с 29.

Любопитното е обаче е, че откакто прокуратурата си е прибрала част от колите на Бюрото, към 13 октомври тя приема, че няма потребност от тях.

" Това държание е превратно практикуване на власт ", сподели по време на съвещанието на съвета Атанаска Дишева. Тя съжали, че основният прокурор не участва, с цел да му зададе въпросите си за смущаващите обстоятелства.

Дишева намира за необичайно обяснението за преразпределението на колите, в случай, че основният прокурор към този момент е бил наясно, че Бюрото ще му бъде отнето в околните дни.

" В парламентарната правна комисия Гешев съобщи, че с прехвърлянето на бюрото ще бъде затруднена отбраната, изразите бяха много по-тежки и съществени. Защо с тези си дейности той в действителност предпоставя точно затрудняване на активността на Бюрото и дали тези дейности са били обусловени от идното прекачване на бюрото и прекратяване на контрола му над Бюрото ", обърна се Дишева към сътрудниците си. И им подсети, че всяка от трансферираните коли коства по към половин милион лв..

И още веднъж уточни, че мощно усещане прави по какъв начин на 30 август основният прокурор е решил, че двата автомобила със особено предопределение не са нужни на бюрото и би трябвало да му се трансферират, а на 13 октомври към този момент споделя, че нуждата от двата автомобила за потребностите на прокуратурата е отпаднала.

" Опитвам се да бъда деликатна - това пояснение звучи неубедително ", сподели Дишева.

Министър Стоилов също се включи в полемиката. Той уточни, че не е намерил следи Висш съдебен съвет да осъществявал пълномощията си на всеки 6 месеца да получава доклад от основния прокурор за харчовете на Бюрото.

По данни на застрахователя са застраховани 37 автомобила, зачислени към Бюрото по отбрана, каза той и се учуди за какво следователно Гешев приказва за 29 коли на Бюрото. И съгласно министъра основният прокурор е упражнил пълномощията си превратно.

Министърът уточни, че някои движимости на Бюрото са трансферирани към прокуратурата тъкмо в деня на влизането в действие на законовите промени. " Разбираемо е, Бюрото е обслужвало директно основният прокурор ", уточни той. Сред трансферирани движимости има металдетектор, обзавеждане и така нататък, изясни министърът.

Огнян Дамянов, Димитър Кояджиков и Евгени Иванов се хвърлиха да бранят Гешев и дейностите му. Бе подложен въпросът има ли въобще право Висш съдебен съвет да разисква тематиката. Стана ясно, че Гешев не отсъства преднамерено от съвещанието на съвета, а е на среща на основните прокурори от Европейски Съюз в Хага.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР