Райският газ, който в момента набира все по-голяма популярност и

...
Райският газ, който в момента набира все по-голяма популярност и
Коментари Харесай

Д-р Гълъбова: Употребата на райски газ е изключителна глупост

Райският газ, който сега набира все по-голяма известност и е елементарно наличен, може да докара до взаимозависимост, увреда и гибел. За това предизвестяват експерти.

Употребата му е извънредно огромна нелепост. Това съобщи шефът на Психиатрична болница " Св. Иван Рилски " в Нови Искър доктор Цветеслава Гълъбова. По думите ѝ има голям риск от развиване на взаимозависимост, тъй като райският газ, както и алкохолът, амфетамините и метаамфетамините, е психоактивно вещество. Заради това може да докара и до взаимозависимост.

" Преди 10 години в нашата болница сме приемали по 10-15 души годишно с неуравновесеност от опиати. Сега са по 5-6 на седмица. Нямате визия за какви психози става дума ", добави тя пред бТВ. 

Д-р Гълъбова прикани всички, които не имат вяра, че използването на божествен газ води до тежки последици, да посетят Психиатричната болница. " Както се учим в учебно заведение, че не би трябвало да пресичаме на алено, по този начин би трябвало и да се научим какво следва от използването на психотропни субстанции ", добави тя. 

В понеделник омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова поради голям брой сигнали за всеобщото разпространяване и приложимост от малолетни на божествен газ.

Омбудсманът предложи законодателни промени, ограничаващи разпространяването и продажбата на газа; необятна осведомителна акция, в която да се включат просветителни институции, наставнически и пациентски организации, медии и лекари, които да осведомят обществото за заплахите от използването на диазотен оксид.

" Коренът на това зло е доста по-дълбок. Можем да го търсим в това, което ние като родители даваме на децата си. Едно разбиране, че те би трябвало да изпитват непрестанно наслаждение, да се забавляват. Ние възпитаваме едно хедонистично потомство, което отхвърля да одобри проблемите. Иска да ги заобиколи ", изясни експертът.

Директорът на Психиатричната клиника напомни, че райският газ се употребява от доста години в медицината за упойка при осъществяване на хирургични интервенции, само че е подправен с О2, съобщи offnews.bg.

" Газът е безцветно вещество с леко блудкав усет. Разбирам, че този усет се обогатява в допълнение с ягоди, малини, лимони, карамел и така нататък Той провокира смях. Става ти леко и еуфорично, но ефектът е няколко секунди ", изясни още доктор Гълъбова.

Балоните и контейнерите с божествен газ са доста евтини и могат да се набират от интернет, само че в заведенията и нощните заведения се продава за 5 и 10 лв.. 

Александър Панайотов от Националния фокусен център по наркомании сподели, че е притеснително, че използването му даже се предизвиква от родители на детски рождени дни.

" Възможно е райският газ да тласне подрастващите към използването на други субстанции. Той не е включен в листата със неразрешените субстанции. Никъде в Европа не е включен в подобен лист ", разясни Панайотов.

В Испания продажбата на диазотен оксид за хранителната промишленост е законна, в случай че продавачът се усъмни, че веществото се купува за консумация. Ирландия криминализира продажбата на божествен газ на лица под 18 години, само че не и потреблението му.

Ще бъдат препоръчани ограничения за използването на божествен газ. 

Мерките, които ще бъдат препоръчани, са свързани с ограничение на продажбата за малолетни. " Да не се продава в местата за развлечение и там, където се продават алкохол и цигари. За да се случи това обаче, е нужна смяна в Закона за здравето, както и в Закона за протекция на детето ", добави Александър Панайотов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР