Равноденствие е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от

...
Равноденствие е астрономическо понятие, с което се обозначава моментът от
Коментари Харесай

Есенното равноденствие – повратна точка в годината

Равноденствие е астрономическо разбиране, с което се отбелязва моментът от годината, когато пътят на по небесната сфера (еклиптиката) пресича небесния екватор и денят, и нощта са считат за почти равни по дълготрайност, макар че точното премерване демонстрира, че денят постоянно е малко по-дълъг от нощта, а от географската широчина зависи с какъв брой тъкмо.

Всяка календарна година на Земята има 2 равноденствия – пролетно и есенно, надлежно на 20 или 21 март и 22 или 23 септември. Есенното равноденствие е един от най-пищните слънчеви, символизиращ равновесието и мъдростта. Изравняването на деня и нощта изобразява изцелителния баланс и естествената плодоносна цялост. 
 Плюс приказки за лека нощ 21 септ 2022 | Битката за изборите в България рядко е поставяла пред гласоподавателите толкоз мощно контрастиращи прочити...
Тази година то настава на 23 септември тъкмо в  04:03 ч. 

Това е времето на есенното равноденствие за Северното полукълбо на Земята и пролетното за Южното. Северното предвестява и първия формален ден на есента. Много от културите по света и съвсем всички езически религии почитат равноденствието (както и слънцестоенето) като миг с изключително значение. Тогава се устройват едни от главните календарни фестивали и се правят значими обреди, свързани най-много със земеделието и плодородието.

Време за пренареждане и за понижаване на темпото, това е интервал на обилие от плодове и зърнени храни. Той бележи кулминационната точка на напъните през годината, когато се събират и плодовете от труда ни. Почитат се даровете на Майката Природа и силите на земята и небето, които подхранват растенията и обезпечават изобилна годишна продукция. 

С повишаването на нощите мислите се обръщат във вътрешността. Време за размисли върху уроците от миналите месеци и мерки за студения сезон, който ще пристигна с нови поучения и мъдрост. Почитат се по-възрастните членове на семейството, вземат решение се и се възнамеряват парични въпроси. Подготвя се зимнината.

Както си подредите нещата в този момент, по този начин ще се осъществят те през идната година. 

В старогръцките легенди се счита, че това е времето, когато Персефона слиза при своя брачен партньор – богът на подземното царство Хадес и прекарва при него 6 месеца в годината. Това отключвало тъгата на нейната майка – богинята на плодородието Деметра. Тъгата на богинята се разпростирала по цялата Земя и довеждала зимата.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР