Растящата цена на електроенергията прави въпроса как да спестим пари

...
Растящата цена на електроенергията прави въпроса как да спестим пари
Коментари Харесай

10 начина да спестим пари от сметката за ток

Растящата цена на електрическата енергия прави въпроса по какъв начин да спестим пари от сметката за ток първокачествен. България е на едно от последните места в класацията по енергийна успеваемост, като сериозен % от електрическата енергия у нас се харчи за отопление за разлика от другите страни в Европейски Съюз, които изразходват едвам към 25% от силата за отопление. Ако съумеем да променим този факт, домакинствате ще спестят до важен % от разноските си през отопляемия сезон. Ще си поговорим по какъв начин да спестим пари от сметката за ток със законови, рационални и ефикасни способи.

Как да спестим пари от сметката за ток – 10 метода, които потвърдено работят

1. Енергийна успеваемост на уредите

Когато подменяте старите си уреди, избирайте нови, които са енергийно ефикасни – т.е. харчат по-малко сила, с цел да си свършат работата. Енергиен клас А+++ е най-хубавият избор. Климатик от подобен клас да вземем за пример може да ви спести до 70% от разноските за ток през зимата.

2. Саниране на постройката

Санирането на жилището не е на ниска цена, само че в дълготраен проект икономисва обилни средства и е чудесно решение, в случай че се чудите по какъв начин да спестим пари от сметката за ток. Заслужава си да употребявате даже заем за това начинание.

3. Подмяна на дограмата

Доказано е, че през прозорците се губи към 40% от топлината през зимата. В случай, че бюджетът ви не разрешава замяна на стъклопакет или дограма, то най-малко проверете уплътненията и ги заменете с нови. Така ще се радвате на повече топлота през зимата и студ през лятото против по-ниски сметки за ток.

4. Енергоспестяващи крушки

Този вид крушки са нужда, в случай че се чудите по какъв начин да спестим пари от сметката за ток. Знаете ли, че крушка от 20 вата свети по същия метод като елементарна от 100, само че харчи 5 пъти по-малко сила? Разликата остава във вашия джоб.

5. Изключвайте уредите от контактите

Оставяте тв приемника да работи, до момента в който спите? Оставяте зарядното устройство на телефона ви включено в контакта, когато не го употребявате? Компютърът ви е постоянно включен на Stand by? Замисляли ли сте се какъв брой покачва това сметката ви за ток? За час може да е нищожно, само че когато е процедура 24/7 в дълготраен проект сумата е забележителна. Изключвайте всеки апарат, който не употребявате сега, от контакта.

6. Минус 1 градус – минус доста лв.

Ако намалите температурата, която поддържате в жилището си през зимата единствено с един градус, то сметката ви ще падне с сред 6 и 9 %. Не звучи неприятно за тези, които се чудят по какъв начин да спестим пари от сметката за ток, нали?

Най-добрите способи за икономисване, с цел да имате пари в края на месеца

7. Нощна цена – ниска сметка

Използвайте нощната цена, която е доста по-евтина, пълноценно. Гответе в тази част на денонощието, в случай че не лягате рано, използвайте акумулиращи печки, които се включват единствено през нощта, пускайте пералнята машина точно тогава. Така ще спестите забележителен % от сметката си за електрическа енергия.

8. Бойлерът – метод на приложимост

Не изключвайте бойлера си, с цел да спестите сила. Звучи необичайно, само че е тъкмо по този начин. Той ще изразходва доста повече ток, с цел да загрее водата от студена, в сравнение с в случай че стои непрекъснато включен. Изключение е, в случай че ще отсъствате от вкъщи за дни. Намалете и температурата на бойлера на 55 градуса, в случай че не ви е нужна вода за огромно домакинство. Така ще спестите средства и ще откриете, че това е работещо решение за търсещите отговор на въпроса по какъв начин да спестим пари от сметката за ток.

9. Проветряването – по какъв начин и по кое време

За да спестите от сметката за ток през студения сезон, не е нужно да се отказвате от проветряването, просто го правете вярно. Отваряйте необятно прозореца за 3-5 минути един път дневно, като преди този момент изключите отоплителните уредите. Така ще загубите доста по-малко топлота, в сравнение с в случай че проветрявате по-често, само че за по-кратко.

10. Погрижете се за хладилника

Докато миялната машина не е налична във всяко домакинство, то хладилникът сигурно е. Той харчи много сила и в случай че се чудите по какъв начин да спестим пари от сметката за ток, следва да го употребявате вярно. Не поставяйте в него отворени бутилки или горещи съдове, поддържайте го в редовност, проверявайте уплътнението и го размразявайте при потребност. Това ще ви разреши да спестите до 10% от силата, която използва.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР