Ралито на фондовия пазар в САЩ удари спирачка тази седмица,

...
Ралито на фондовия пазар в САЩ удари спирачка тази седмица,
Коментари Харесай

При силно управляван от данни пазар ралито на Уолстрийт удари спирачка

Ралито на фондовия пазар в Съединени американски щати удари спирачка тази седмица, откакто нови данни демонстрираха, че цените са се повишили повече от предстоящото предишния месец, давайки сигнал, че битката на Федералния запас против инфлацията може да не завърши толкоз елементарно, колкото чакаха някои вложители.

И трите съществени борсови показателя в Съединени американски щати се намалиха в петък, откакто данните за цените на едро демонстрираха по-горещи от предстоящото равнища, потвърждавайки сигнала, изпратен във вторник от данните за потребителските цени.

Това кара вложителите да премислят времето и степента на пониженията на лихвените проценти, които централната банка е планувала за тази година.

„ Трябва да забележим по-стабилни признаци, че инфлацията е под надзор, преди Фед да понижи лихвите - в това време пазарът ще бъде мощно зависим на данните “, разяснява пред The Wall Street Journal Сумали Санял, управител на активи в Xponance.

В петък сензитивните към лихвените проценти акции в секторите технологии и недвижими парцели доведоха показателите до спад.

Nasdaq Composite загуби 0,8%.

S&P 500 падна с 0,5%.

Dow Jones Industrial Average изтри 0,4%, или 145 пункта.

И трите показателя приключиха седмицата надолу, което е първият седмичен спад за всеки от тях от началото на януари.

И Dow, и S&P 500 доближиха рекордни върхове по-рано през седмицата.

Санял споделя, че чака американската стопанска система да отслабне по-късно през годината, базирайки се на няколко признака за закъснение, като по-малко служащи, които напущат работа, по-ниски продажби на дребно и съкращения на корпоративните разноски.

Базисната инфлация, измерена посредством показателя на цените на персоналните потребителски разноски, който ще бъде оповестен по-късно този месец от Министерството на търговията, евентуално ще се е нараснала с 0,4% през януари, съгласно прогнози на икономисти от Уолстрийт. Базисната инфлация изключва променливите цени на храните и силата и анализаторите считат, че тя улавя по-добре главните ценови трендове.

Междувременно представители на Фед към този момент алармираха, че е евентуално да запазят лихвените проценти постоянни на срещата си идващия месец, а по-късно ще получат още три индикатора за инфлацията преди срещата си за паричната политиката на 30 април - 1 май.

По отношение на сезона на облагите съвсем 80% от фирмите в S&P 500 са отчели тримесечни резултати, като 75% от тях надминават прогнозите, съгласно данни, събрани от FactSet.

При обособените акции Applied Materials, която продава машини за произвеждане на чипове, беше най-добре представилата се в S&P 500, добавяйки почти 6%. Vulcan Materials, която продава трошен камък и пясък за строителни планове, се усили с към 5%, второто най-голямо повишаване в показателя.

Приложението за доставка на храна DoorDash се намали с 8,1%, Opendoor Technologies падна с 10%, а софтуерната компания Dropbox се срина с 23%, откакто тримесечните ѝ резултати изплашиха вложителите.

Данните за имотния бранш в Съединени американски щати също се оказаха разочароващи. Започнатите жилища през януари са спаднали с 14,8% по отношение на декември до сезонно поправена годишна норма от 1,33 милиона, заяви Бюрото за броене на популацията в петък. Това е най-големият спад на процентна база от април 2020 година, когато стопанската система беше блокирана, с цел да се забави разпространяването на Covid-19.

Това повлече акциите на строителни компании и други сдружения в имотния бранш надолу. Interfor, един от най-големите производители на дървен материал в Северна Америка, съобщи, че ще ограничи производството в дъскорезниците в Орегон и Британска Колумбия заради слабото търсене от страна на строителите и високите разноски за дървени трупи.

Отвъд океана акциите означиха най-вече растежи. Германският DAX се повиши с 0,4% в петък до нов връх. Stoxx Европа 600 приключи с 0,6% на 52-седмичен връх.

Японският показател Nikkei 225 се увеличи с 0,9% до най-високото си затваряне от началото на 1990 година

Индексът Hang Seng в Хонконг приключи нагоре за втора поредна седмица след растеж от 2,5% в петък.

Пазарите в континентален Китай бяха затворени през цялата седмица за новогодишните празници по лунния календар.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР