Ръководството на Министерство на земеделието ще се срещне днес с

...
Ръководството на Министерство на земеделието ще се срещне днес с
Коментари Харесай

Среща на земеделското министерство с областните управители заради африканската чума

Ръководството на Министерство на земеделието ще се срещне през днешния ден с регионалните шефове от страната и представители на Сдружението на общините. Те ще обсъдят настоящата конюнктура в страната и ограниченията за ограничение на болестта Африканска чума по свинете.

Ще вземат участие и специалисти от Агенцията по храните, както и от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Както "Банкеръ " писа, едно денонощие продължава блокадата при сливенското село Крушаре. Вчера стана ясно, че две диви свине край Доспат са с позитивна проба за чума. Заради болестта бяха умъртвени 80 000 свине в Русенско. Министърът на околната среда и водите Нено Димов от своя страна съобщи, че чака да мине рецесията с чумата, с цел да се подхващат нови ограничения.

Във вторник, 6 август, стана ясно, че Евросъюзът отпуска 13,9 млн. лева за битка със болестта у нас. Новината пристигна от срещата на земеделския министър Десислава Танева с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис. След това зам.-министърът на земеделието Янко Иванов заяви, че може да се наложи да желаяме още пари от Европейски Съюз за справяне с чумата. Омбудсманът Мая Манолова пък уточни, че властта се пробва да трансферира безхаберието си на хората. На митинг на стопаните в Първомай публичният бранител настоя страната да обезщети притежателите на свине.

По-рано през днешния ден Танева изрази убеденост, че ограниченията за биосигурност не са тежки за стопанствата, а 300 лв. финансово обезщетение ще са задоволителни за дребните стопани на свине, които ги отглеждат за персонални потребности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР