Ръководителят на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг приветства

...
Ръководителят на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) Йенс Столтенберг приветства
Коментари Харесай

НАТО приветства предложението на Байдън за удължаване на договора Нов СТАРТ

Ръководителят на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) Йенс Столтенберг приветства в петък желанието на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да удължи контракта с Русия за нуклеарно разоръжаване, прочут като Нов СТАРТ.

Ден по-рано от Белия дом обявиха, че новата американска администрация ще изиска удължение на съглашението с пет години, защото актуалният контракти би трябвало да изтече на 5 февруари.

" Не бива да се озоваваме в обстановка, в която нямаме никакви ограничавания върху нуклеарните бойни глави. Съюзниците от НАТО ясно обявиха, че договорът Нов СТАРТ е от огромно значение ", сподели Столтенберг.

По-рано в петък и Русия приветства желанието на американския президент Джо Байдън, макар че прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков добави, че съветската страна чака да види детайлности във връзка с американското предложение.

Столтенберг прикани Русия да отговори позитивно на предлагането на Съединени американски щати за удължение с пет години на периода на деяние на контракта.

Не би трябвало да оставаме без правна рамка за броя на нуклеарните бойни глави, добави той. Столтенберг означи, че в случай че не бъде удължен, договорът изтича на 5 февруари.

По неговите думи отсрочката следва да даде време за правенето на нов контракт, към който да бъдат привлечени и други нуклеарни сили, да вземем за пример Китай. НАТО поддържа единомислещо настоящия контракт, съобщи Столтенберг.

Той настоя също Русия да съблюдава интернационално приетите граници на Грузия и да изтегли военното си наличие от Абхазия и Южна Осетия.

Генералният секретар насочи този апел на взаимна конференция с грузинския президент Саломе Зурабишвили преди днешното съвещание на комисията НАТО-Грузия. По неговите думи общата цел на пакта и на Тбилиси е Грузия да се причисли към алианса. Той означи, че измежду обсъжданите на днешното съвещание въпроси е сигурността в Черно море.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР