Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта аргумента за

...
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева подчерта аргумента за
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева вижда края на пика на потреблението на петрол и газ

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева акцентира аргумента за ценообразуването на въглеродните излъчвания на срещата на върха за климата COP28, казвайки пред CNBC, че петролната и газовата промишлености признават „ предизвестеното злополучие “.

Точните думи на британски, които Георгиева употребява в изявлението за медията, са " The writing on the wall " (идиом, който допуска предвещание за крах или нещастие).

Дългогодишен покровител на ценообразуването на въглеродните излъчвания, ръководещият шеф на МВФ Кристалина Георгиева разяснява, че този метод е тласък за замърсителите да се декарбонизират по-бързо, показва CNBC.

Ценообразуването на въглеродните излъчвания открива разноските, които една компания би трябвало да заплати за своите затоплящи планетата излъчвания и се счита за най-рентабилния и еластичен метод за понижаване на подобен вид замърсяване, добавя изданието.

МВФ неотдавна увеличи прогнозата си за междинна цена до 85 $ за звук до края на десетилетието по отношение на предходна прогноза от 75 $. Подчертавайки мащаба на предизвикването, Георгиева счита, че настоящата междинна цена е към 20 $ за звук.

„ Как да накараме огромните източници на излъчвания да одобряват, че би трябвало да ускорим декарбонизацията? Първо, без цена на въглерода това няма да се случи задоволително бързо. Така че би трябвало да преминем към този тласък “, разяснява Георгиева пред CNBC по време на конференцията COP28.

„ Второ, майката природа ни оказва помощ, тъй като богатите и бедните страни към този момент изпитват опустошителната мощ на изменението на климата “, показва още тя.

“Искам да кажа на всички, които желаят да слушат, че въглеродната цена е потвърдила своята успеваемост “, споделя Георгиева, чиито мнения идват по време на двуседмичната среща на върха на Организация на обединените нации за климата в Дубай, планувана да завърши на 12 декември.

Конференцията е основна опция за ускорение на дейностите в региона на борбата с климатичните промени във време, в което светът е на път да означи най-горещата си година в историята и когато рисковите метеорологични феномени взимат жертви по целия свят.

За ръководителя на МВФ COP28 бележи значима опция за страните да преоценят политиките, които подтикват потреблението на изкопаеми горива. Тя акцентира, че държавните дотации за въглища, петрол и газ са достигнали 1,3 трилиона $ предходната година, показва CNBC.

Георгиева прибавя пред медията, че съществуващите схеми – като системата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз – са записали бързо понижаване на излъчванията.

„ Колкото повече замърсявате, толкоз повече плащате, а колкото по-малко замърсявате, толкоз по-малко плащате “, споделя още тя.

Попитана от CNBC за ролята на петролната и газовата промишлености в този развой, Георгиева споделя: „ Една от положителните вести, които идват от проучванията, е, че ще забележим пика на петрола и газа през това десетилетие. След това потреблението последователно ще понижава. ”

Георгиева споделя още, че една от „ страхотните вести от COP е задължението за утрояване на възобновимите енергийни източници през идващите години “.

По думите ѝ силата на COP идва посредством активизиране на гласовете на хората и това към този момент се случва. „ Не мога да се сетя за никоя промишленост, която желае да бъде зложелател на хората “, споделя Георгиева.

„ Виждаме, че доста от страните производителки на нефт се диверсифицират много бързо, виждаме и вложения във ВЕИ, идващи от средства, генерирани от нефт “, прибавя тя.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР