Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че Европейският съюз

...
Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че Европейският съюз
Коментари Харесай

ЕС ще предостави нова военна помощ на Украйна за 500 милиона евро

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел сподели, че Европейският съюз ще даде на Украйна спомагателна военна помощ в размер на 500 милиона евро и изрази увереност, че през идващите дни ще бъде реализирано съглашение за налагане на ембарго върху съветския нефт, съобщи Ройтерс.

Борел приказва пред публицисти в коридорите на срещата на външните министри на страните от Г-7 в Северна Германия. Той изясни, че военната помощ е планувана за тежко въоръжение като танкове и артилерия и сподели, че с нея общата помощ на евросъюза за Украйна доближава 2 милиарда евро.

Борел изрази оптимизъм във връзка с опцията през идващите дни да бъде реализирано съглашение за налагане на ембарго върху вноса на нефт от Русия. " Сигурен съм, че ще имаме съглашение. Нуждаем се от него и ще го реализираме. Трябва да се отървем от петролната взаимозависимост от Русия “, съобщи той и добави, че в случай че не се реализира единодушие на равнище посланици, въпросът ще бъде разискван в понеделник на срещата на външните министри на страните от Европейски Съюз.

Г-7 е обединена в поддръжката си за Украйна до успеха ѝ

Англия изиска през днешния ден на Украйна да бъдат доставени повече оръжия за битка с нашествието на Русия, против която Лондон упорства да бъдат въведени нови наказания, а Франция увери Киев в поддръжката на Г-7 " до победа на Украйна ", съобщи Франс прес.

" В момента е доста значимо да продължим да оказваме напън върху Владимир Путин, като доставяме повече оръжия на Украйна, като усилваме глобите ", съобщи английският външен министър Лиз Тръс, пристигайки за втория ден от диалозите с сътрудниците си от Г-7 в курорта Вайсенхаус, Северна Германия. " Единството на Г-7 е жизненоважно по време на тази рецесия ", добави тя, представена от Агенция Франс Прес.

Международните наказания против Русия би трябвало да останат в действие, до момента в който всички нейни войски не изоставен Украйна, съобщи министърът.

" Путин се унижава на международната сцена. Трябва да подсигуряваме, че той ще се сблъска с проваляне в Украйна, което ще го лиши от всякаква изгода и в последна сметка ще ограничи по-нататъшната му експанзия ", сподели тя.

" Най-добрата дълготрайна сигурност за Украйна ще пристигна от това тя да може да се пази сама. Това значи да предоставим на Украйна явен път към съоръжение, отговарящо на стандартите на НАТО ", сподели английският министър.

Френският ѝ сътрудник Жан-Ив Льо Дриан увери също Киев, че поддръжката на страните от Г-7 ще продължи и в бъдеще. " Ще продължим и в бъдеще да поддържаме битката на Украйна за нейния суверенитет до успеха на Украйна ", сподели министърът. " Не сме във война с Русия, Москва е тази, която е във война с Украйна. Има агресор и жертва и ние поддържаме жертвата на експанзия ", добави Льо Дриан.

Външните министри на страните от Г-7 (Германия, Франция, Италия, Канада, Съединени американски щати, Япония и Великобритания), към които се причислиха техните сътрудници от Украйна и Молдова - Дмитро Кулеба и Нику Попеску, се събраха през вчерашния ден на тридневна среща, с цел да решат по какъв начин да оказват помощ на Киев в съпротивата му против съветската инвазия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР