Спад в броя на издадените книги, но увеличение на тиражите

...
Спад в броя на издадените книги, но увеличение на тиражите
Коментари Харесай

Отчитат спад на издадените у нас книги

Спад в броя на издадените книги, само че нарастване на тиражите им. Това демонстрират последните данни от Националната статистика. За 2023 година у нас са издадени над 8500 заглавия с общ тираж от малко над 4 милиона. Година по-рано книгите излезли на пазара са били с 12% повече, само че с по-малък междинен тираж.

Според издатели максимален растеж на книжния пазар е имало в годините към пандемията „ Започнаха да четат повече, което е изцяло естествено и обикновено. Пазарът се приспособява към това, започнаха да се издават повече книги, само че в този момент към този момент хората се връщат към своите естествени привички и пазарът стартира да се връща към своите естествени стойности ”, споделя Мирослав Александров, редактор в издателство.

Данните на националната статистика демонстрират, че в България се издава най-вече художествена литература, след нея се подреждат научната и известната. Четвърто и пето място заемат детските книги, и тези с образователна цел.

„ Колкото  са клиентите, толкоз са и желанията. Толкова и разнообразни усети имат, всеки търси разнообразни книги ”, споделя Маргарита Кефирова, която е чиновник в книжарница.

Писателят Захари Карабашлиев разяснява, че напълно всекидневно художествената литература е преди всичко в класациите. „ Там са огромните продавачи, бестселъри и в международен проект, и в български. Ще ми се детската литература да се качва все по-нагоре ”, добавя той.

Срещаме Жанета Желева точно в търсене на брошура за своето дете. Казва, че желае щерка й да обича четенето още от дребна. „ Тя е на две и половина, към момента не приказва добре български, приказва холандски, само че ѝ закупувам български книжки, и се пробвам да въведа и българския език ”, споделя тя. А издателите и създателите в България се сплотяват в една обща идея - четенето на книги да бъде част от всекидневието на всеки от нас, съобщи Нова тв.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР