Ако филмите за Джурасик парк са ни научили на нещо,

...
Ако филмите за Джурасик парк са ни научили на нещо,
Коментари Харесай

Учени планират да възкресят изчезнали животни с технология в стил Джурасик парк

Ако филмите за Джурасик парк са ни научили на нещо, то е, че съживяването на изчезнали същества е неприятна концепция - в действителност неприятна.

Но дали това е попречило на група учени да възнамеряват да го създадат?

Категорично не.

Точно по този начин, основана в Съединени американски щати компания, която се занимава с " де-измиране ", възнамерява да употребява технология в жанр " Джурасик парк " за редица животни, които са обитавали Земята през ледниковия интервал.

Учени от основаната в Тексас компания Colossal Biosciences са съумели да основат слонски стволови кафези, които могат да се трансфорат във всяка тъкан в тялото.

Това е голям софтуерен пробив, който би могъл да докара до възобновяване на от дълго време изчезнали типове - в което те са " 100% уверени ".

Фирмата към този момент разгласи проектите си за възкресяване на тасманийския тигър, за който се счита, че е липсващ преди повече от 3000 години, както и на додо и вълнест мамут.

Ако всичко върви по проект, даже няма да се наложи да чакаме толкоз дълго, с цел да ги забележим, защото учените настояват, че съществата могат да бъдат " изчезнали " в границите на едно десетилетие.

И те не се стопират единствено на познатите животни, защото неотдавна откритите ДНК проби биха могли да им разрешат да пресъздадат животни, които са толкоз праисторически, че нямаме визия по какъв начин наподобяват, както написа " Дейли мейл ".

Паралелите с кино лентата на ужасите от 1993 година, в който ДНК на комари, уловена в кехлибар, беше употребена за основаване на динозаври, стават все по-близки - а всички знаем по какъв начин се получи.



Съоснователят Бен Лам обаче съобщи пред Sky News, че това е по-скоро " противоположен Джурасик парк ", като добави: " Във кино лентата те запълваха дупките в динозавърската ДНК с ДНК на жаби.

" Ние използваме изкуствен интелект и други принадлежности, с цел да идентифицираме главните гени, които вършат мамута мамут, и по-късно ги вграждаме в генома на слона. "

Той също по този начин сподели, че кехлибарът, който във кино лентата съдържа вкаменените комари, не е " добър собственик на ДНК " - тъй че нищожен сюжетен миг.

Освен че ще върнат към живот изчезнали животни, Лам съобщи, че проучванията им ще донесат решаващи изгоди и за опазването на други.

В подкаста " Net Hero " той изясни по какъв начин " обезсмъртяването " може да помогне за опазването на типовете и за възобновяване на застрашените екосистеми.

" Когато един основен тип бъде отхвърлен от околната среда, тя стартира да се трансформира ", споделя той.

" Например повторното подивяване на вълците. Те се отърваха от вълците заради страха, че хищниците са неприятни. Но върховите хищници и огромните тревопасни животни са извънредно значими за екосистемата.

" Ако премахнете див звяр, ще има по-малко животни, тъй като всичко излиза от равновесие. "

Той продължава: " Природата има необикновен метод да балансира екосистемата, а по-балансираната екосистема има по-висока скорост на продан на О2 и азот.

" Балансираната екосистема има необикновен метод за усвояване на въглерода, а в някои случаи даже на метана в Арктика.

" Затова желаеме да помогнем за опазването на основните типове, които през днешния ден са застрашени от изгубване, и също по този начин желаеме да върнем основните типове, които са били изгубени, с цел да помогнем за съживяването на тези екосистеми. "

Що се отнася до напредъка им, Лам споделя, че " са навлезли във етапа на редактиране " и се усещат " доста добре ", че завръщането на вълнестия мамут ще бъде през 2028 г.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР