Ръководители на едни от най-големите телекомуникационни и технологични компании в

...
Ръководители на едни от най-големите телекомуникационни и технологични компании в
Коментари Харесай

6G мрежите стартират през 2030 година

Ръководители на едни от най-големите телекомуникационни и софтуерни компании в света настояват, че идващото потомство мобилен интернет 6G евентуално ще започва през 2030 г, съобщи.

Водещи ръководители също по този начин предизвестяват, че промишлеността не би трябвало да основава прекомерно доста звук към технологията, с цел да не бъдат обърквани потребителите.

В същото време фирмите търсят способи да осъществят възвръщаемост от многомилиардните си вложения в 5G през последните пет години.

“Все още не сме завършили с внедряването на 5G. Не мисля, че тази мрежа е задоволително зряла, с цел да приказваме съществено за 6G. Прекалено рано е ”, споделя пред CNBC Ха Мин Хонг, основен шеф Развитие в SK Telecom.

Миналата седмица 6G беше известна тематика по време на Световния мобилен конгрес в Барселона, като телекомуникационни компании от целия свят предоставиха своите възгледа за най-новата технология.

Мобилни оператори в Китай, Южна Корея и Съединени американски щати започнаха да пускат 5G през 2019 година Технологията е идващото потомство на мобилния интернет след 4G, което дава обещание супер високи скорости.

Проникването измежду клиентите обаче остава ниско. Едва един на седем души в международен мащаб през днешния ден употребява 5G смарт телефон, съгласно данни на Strategy Analytics.

5G обаче беше позиционирана от страна на телекомуникационната промишленост освен като потребителски артикул за по-бързи скорости на евакуиране, само че и като мрежа, която може да бъде в основата на нови технологии, като самостоятелни коли или въздушни таксита.

Това е по този начин, тъй като 5G има по-ниска инертност от 4G. Това значи, че времето, належащо на устройствата, с цел да споделят между тях, е понижено доста, което е значима функционалност в сюжети, при които данните би трябвало да бъдат доставяни бързо.

След вложени стотици милиарди долари в 5G мрежи обаче телекомуникационните компании изпитват усложнения с реализирането на възвръщаемост. Анализатори настояват, че същинският капацитет за монетизация на 5G може би е на хоризонта.

“Възприемането на 5G се форсира в множеството страни, в които технологията е внедрена (в това число и в Индия, която построява бързо 5G мрежи), само че абонираните консуматори са единствено един от индикаторите, като, в последна сметка, огромна част от капацитета се крие в корпоративните пазари и промишлените сегменти, ” споделя пред Ричард Уеб, шеф Мрежова инфраструктура в CCS Insight.

Телекомуникационните мрежи изискват потреблението на избрани стандарти. Това в най-хубавия случай са световно признати механически правила, които дефинират по какъв начин работи една мрежа, както и нейната оперативна съгласуемост по целия свят.

За правенето и завършването на тези стандарти са нужни няколко години, а в този развой вземат участие редица играчи - от компании до учени и организации от промишлеността. По тази причина промишлеността мисли за 6G толкоз доста.

В момента се работи по 6G стандартите посредством организации, като 3GPP, която даде своя принос и за основаването на 5G. Процесът обаче към момента е на ранен стадий.

“За нас 6G действително е на стадий изследване, ” споделя пред CNBC Сигве Бреке, основен изпълнителен шеф на Telenor.

Ръководители на телекомуникационни компании, които са разговаряли с CNBC, споделят, че от основно значение ще е внедряването на 5G, макар че сега се вършат изследвания, свързани с 6G.

Това е по този начин, тъй като приказките за 6G може да объркат потребителите, а към момента предстоят усъвършенствания при 5G, съгласно главниятехнологичен шеф на BT Хауърд Уотсън.

“Ние, като промишленост, би трябвало да спрем да объркваме потребителите, като им приказваме за G-та, тъй като идващото нещо, което ще ме попитате е, по кое време идва 6G?, споделя Уотсън.

Много от актуалните 5G мрежи са построени върху съоръжение и технологии от 4G. Мобилните оператори обаче в този момент пускат независима 5G. Тя ще употребява самостоятелна от 4G технология и идва с обещанията за реализирането на цялостния капацитет на 5G.

Ще се употребява и повече програмен продукт, който зарежда 5G мрежите, подпомагайки с ефикасността, като ръководството на трафика на данни.

“Все още има една стъпка пред 6G, която ще е усъвършенствана 5G и ще бъде на пазара след няколко години, ” споделя Пека Лундмарк, основен изпълнителен шеф на Nokia.

Според него това ще помогне за възстановяване на преживяването с технологии, като добавената и виртуалната действителност и даже в ръководството на дронове.

“Няма причина да се чака 6G, ” споделя Лундмарк.

Тъй като стандартите за 6G към момента не са заложени, на този стадий към момента няма ясна концепция за това по какъв начин ще наподобява технологията.

“Важно е да мислим като оператори и най-малко да стартираме да демонстрираме какво ще бъде и какво няма да бъде. Тази работа стартира преди малко и е прекомерно рано да се каже ”, споделя Уотсън от BT.

Той също по този начин добавя, че 6G ще обезпечи засилена киберсигурност на мобилните мрежи както и повече функционалности, свързани с изкуствения разсъдък.

Главният изпълнителен шеф на Nokia Лундмарк счита, че 6G мрежата ще работи като един голям датчик, който може да засича размера, скоростта и посоката на движещ се обект. Тази функционалност може да подкрепи основаването на автоматизирани фактори и даже самостоятелни коли.

Редица ръководители, измежду които и основният изпълнителен шеф на Nokia, предвиждат, че 6G ще бъде пусната през 2030 година

Ник Маккион, старши вицепрезидент на Network Edge в Intel, също счита, че 6G ще бъде пусната през 2030 година, като стандартите ще бъдат заложени няколко години преди този момент.

Главният технолгичен шеф на BT предвижда, че идващото потомство мобилни мрежи нормално се пуска към олимпийски игри. Той счита, че ще 6G ще бъде пусната към Олимпиадата през 2032 година в Бризбейн, Австралия.

Нийл Мoустън, изпълнителен шеф на Strategy Analytics, предвижда, че първите смарт телефони с 6G ще излязат през 2029 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР