Рафтовете на магазините ни съблазняват и изкушават с различни промоции:

...
Рафтовете на магазините ни съблазняват и изкушават с различни промоции:
Коментари Харесай

Как големите вериги ни измъкват парите под носа

Рафтовете на магазините ни съблазняват и изкушават с разнообразни промоции: понижения, разпродажби, „ купете две и вземете отстъпка “, 200 мл. гратис - репертоарът на продавачите и производителите е доста богат.

Въпреки това, не всички маркетингови способи са толкоз явни, с цел да може обективно да проверим рационалността и истинността на една или друга промоция. Предполага се, че триковете в магазините влияят върху сетивата ни и ни настройват по този начин, че да харчим пари по-охотно, в сравнение с сме предполагали. Бъдете наясно с тези трикове, с цел да не се подвеждате.

 извършване на покупки

Невромаркетинг: какво е съставлява

Невромаркетингът е област, която употребява знания в региона на невробиологията за усъвършенстване на продажбите. С други думи, марките и търговците на дребно се стремят да подтикват нервната ни система (често посредством влияние на подсъзнанието), тъй че да купуваме по-охотно, повече и по-невнимателно. Как наподобяват сходни действия на процедура?

Музиката успокоява и усилва продажбите

Американският откривател Джули Бейкър написа през 1986 година за въздействието на магазинната среда върху решенията, взети от клиентите. Оттогава са направени доста проучвания върху аудиомаркетинга, т.е. въздействието на музиката върху решенията ни за покупка. Оказва се, че типът, силата и темпото на звуците въздействат върху метода, по който купуваме.
Музиката в магазините за тийнейджърски облекла е по-силна и по-бърза. Бързият ритъм прави извършването на покупки по-малко премислено - купуваме повече и по-бързо.

 извършване на покупки

От друга страна, магазините, предлагащи артикули за малко по-възрастни клиенти, неведнъж по-скъпи, пускат релаксираща и мудна музика. Изследванията демонстрират, че този вид звук предизвиква клиентите да се движат постепенно из магазина. Музиката основава положително въодушевление и подготвя човек да се задържи по-дълго в магазина. По този метод той се взема решение да закупи от по-скъпите артикули.

Аромамаркетинг: миризмата, която ни кара да купуваме

Друг тип невромаркетинг или трикове за продажба, които ни карат да харчим повече пари, в сравнение с сме си възнамерявали, е аромамаркетингът. Миризмите, които усещаме, до момента в който обикаляме магазините, също не са инцидентни. Обонянието е тясно обвързвано с нашата лимбична система и прочувствения център на нашия мозък. С други думи, ароматите могат да ни припомнят на приятни мемоари и позитивни страсти и по този метод да ни заредят с положително въодушевление. 

Продавачите, които базират активността си на аромамаркетинг, употребяват особено подбрани аромати, които вършат продуктите да наподобяват по-привлекателни за нас. Освен това те основават приятни асоциации в мозъка ни, които ни карат да желаеме да се върнем още веднъж в магазина.

Клиентите, които допират артикули, стартират да изпитват характерна прочувствена връзка с тях. Изводът е доста елементарен: в случай че продавачът ни разреши да пипнем или използваме даден артикул, е доста по-вероятно да си го купим.

Помислете: в кой магазин е по-вероятно да пазарувате: този, където стоките се дават от продавача, или този, който е на самообслужване? Големите хипермаркети, магазини за електроника и дрогерии отиват още по-далеч: ние можем освен да пипнем продукта или опаковката му, само че и да използваме козметични тестери, както и да пробваме на място електроника и домашен уреди. Благодарение на обстоятелството, че ще пипнем стоките, има по-голям късмет да купим някоя от тях. Дори и да е друга от тази, която сме тествали.
Вероятно множеството от нас са чували за обстоятелството, че стоките по рафтовете на магазините са подредени по подобен метод, че най-скъпите или тези, от които продавачът желае да се отърве (защото са на склад или им изтича срокът на годност) са на равнището нашето зрение. Разбира се, хората имат разнообразни височини, тъй че височината на очите зависи от модела, основан от клиента на магазина.

В дрогериите да вземем за пример, височината варира сред 155 - 170 см, защото магазините от този вид са ориентирани най-вече към дамите. В магазините за играчки най-скъпите продукти са сложени на височината на детския образец.

 извършване на покупки

Важен е освен рафтът, само че и позицията на продукта върху него. В този случай се ползва " централното предписание ". Ако всички артикули на рафта са от един и същи тип, да вземем за пример масло, клиентът желае да има всички масла пред очите си. Това усилва възможностите му да купи артикул препоръчан от образен мърчандайзър (човек, занимаващ се с образни продажби, който се грижи за подреждането на стоките по рафтовете).

Оказва се, че благодарение на уместно осветяване магазините могат да задават маршрутите, по които да се движим - направления, където продуктите са най-изгодни от позиция на цената им. Разбира се, подобаващото осветяване на стоките също благоприятства за решенията за покупка, което е една от аргументите в някои магазини за облекла светлината да е малко по-слаба и витрината да е идеално осветена.

Зрение, слух, подушване, усещане - последното останало осезание е усетът. В този случай търговците на хранителни артикули имат с какво да се похвалят. Мостри от артикули, сложени на щанда за месо или привлекателни и усмихнати промоутъри, които ни оферират опция гратис да опитаме бисквитки, да изпием рекламна напитка или да изпушим нов усет на цигари – всички тези хитри трикове на марки и продавачи, ни вършат по-склонни да купуваме от тези артикули.

Как да съумеете да не се заблудите от всички маркетингови техники, разказани нагоре? За задачата би трябвало да пазарувате доста деликатно, да не се поддавате на моментните страсти и да се уверите няколко пъти, че в действителност имате потребност от даден артикул.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР