Ръчен часовник, принадлежал някога на последния китайски император Айсън-Джоро Пуи

...
Ръчен часовник, принадлежал някога на последния китайски император Айсън-Джоро Пуи
Коментари Харесай

История за $5,1 млн.: Редкият Patek Philippe на последния китайски император

Ръчен часовник, принадлежал в миналото на последния китайски император Айсън-Джоро Пуи от династията Цин, е продаден за 5,1 млн. $ на ликвидация в Хонконг. Високата цена се дължи частично на самия аксесоар – необичаен Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, един от едвам осемте съществуващи такива часовника. Но освен.

Аукционна къща Phillips, която провежда продажбата, акцентира и забележителната история на 86-годишния часовник, който да вземем за пример е отброявал минутите от петгодишния престой на тогавашния държател в затвор в Сибир, Съюз на съветските социалистически републики.

Платиненият часовник с диаметър 1,2 инча има циферблат с арабски числа, стрелки от розово злато и календар с етапи на луната, показващ какъв брой забележима е тя от Земята във всеки един миг. Някои от вътрешните му механизми датират от 1929 година, макар че моделът е продаван от Patek Philippe – швейцарски производител на часовници, прочут с монтирането на комплицирани механизми в тънки корпуси – едвам през 1937 година

Не е известно по какъв начин Пуи се е сдобил с часовника, въпреки че съгласно регистрите аксесоарът в началото е бил продаден посредством първокласен магазин в Париж. Phillips прибавя, че исторически документи потвърждават, че някогашният император го е взел със себе си в руски затворнически лагер в Хабаровск. По-късно той го подарява на Георгий Пермяков, който владее свободно мандарин и служи като негов преподавател и преводач от съветски език по време на престоя му в пандиза.

Пуи, чийто живот е в основата на наградения с „ Оскар “ филм „ Последният император “ от 1987 година, се възкачва на престола през 1908 година като напълно дребен. Той е заставен да абдикира по-малко от четири години по-късно, когато републиканско въстание смъква династията Цин, макар че му е разрешено да продължи да живее в императорския замък в Пекин (и за малко е възобновен като император през 1917 г.).

През 1924 година той бяга от Пекин и подписва съюз с Япония, която по-късно го слага за император на своята марионетна страна Манджукуо в североизточната част на Китай, област Манджурия. След провалянето на Япония във Втората международна война Пуи е хванат от руските сили и държан като военнопленник. Според Phillips той дава часовника на Пермяков през 1950 година, тъкмо преди някогашният император да се върне в Китай, с цел да бъде съден за военни закононарушения.

Phillips прекарва три години в изследване на историята на предмета и потвърждаване на произхода му – развой, който Томас Пераци, началник на отдела за часовници на аукционната къща за Азия, разказва в изказване като „ невиждан проучвателен план със международен екип от експерти по часовници, историци, публицисти и учени “.

В каталожния си лист Phillips цитира племенника на Пуи – Юян (който е бил в пандиза дружно с него), който си спомня в записките си, че чичо му е носил часовника „ ден след ден “, до момента в който е бил в Манджукуо. В каталога се споделя също, че Пуи е подарил аксесоара на племенника си, само че по-късно го е изискал назад, с цел да го даде на Пермяков.

Почти десетилетие след завръщането си в Китай Пуи е опрощение и до гибелта си през 1967 година живее като граждански в Пекин. Междувременно Пермяков съхранява часовника до гибелта си през 2005 година, след което той е предаден на наследниците му, преди актуалният му притежател да го съобщи на Phillips през 2019 година Часовникът към този момент е бил излаган в Ню Йорк, Сингапур, Лондон, Тайпе и Женева, преди да се върне в Хонконг, където на 23 май е продаден в новата азиатска централа на Phillips.

Часовникът бе препоръчан дружно с няколко други притежания на Пуи. Сред тях бяха 15 акварела, приписвани на неговия шурей – Гобуло Рунци, и алено хартиено ветрило, също харизано на Пермяков, със стихотворение, изписано от някогашния император.

Една от ръкописните тетрадки на Пуи, която съгласно Phillips „ дава невъобразим до момента взор към мозъка му “, също бе продадена дружно с копието на „ Аналите “ на Конфуций, като двата предмета дружно надвишиха сумата от 121 500 $.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР