Работодателите настояха социалният министър Бисер Петков да подаде оставка заради

...
Работодателите настояха социалният министър Бисер Петков да подаде оставка заради
Коментари Харесай

Работодателите поискаха оставката на соцалния министър

Работодателите настояха общественият министър Бисер Петков да подаде оставка поради предлагането за административно нарастване на осигурителните прагове и планувания растеж на минималната работна заплата.

Минималните осигурителни прагове се подвигат служебно, защото и тази година бизнесът бойкотира договарянията със синдикатите. Като се вземе поради и растежа на минималната заплата следващата година обаче, междинното нарастване на праговете излиза близо 7 на 100.

Миналата година работодателите също бойкотираха договарянията, само че нарастване нямаше. Тази година обаче страната реши да ги усили административно.

Това дружно с планувания растеж на минималната работна заплата предизвика четирите националнопредставителни работодателски организации да изискат оставката на Бисер Петков.

В претекстовете си работодателите акцентират, че сходен механизъм не съществува в нито една членка на Европейския съюз.

„ Събраните осигуровки тази година са с 10% повече от предходната година, без значение от това, че не е имало увеличение на праговете. Тоест стопанската система върви, приходите порастват, събраните доходи в бюджета порастват. А тези прагове са в действителност една административна интервенция на пазара на труда, която има доста вреди”, акцентира Васил Велев от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

От Брюксел министърът отговори с писмо, в което отхвърля изказванието, че не се е съветвал с работодателите, и акцентира, че те сами са отказали да вземат участие в договарянията.

Министърът добавя, че като министър има законното право да дефинира праговете за следващата година и че въпросът занапред ще се разисква в тристранката.

Заседанието на Националния съвет за тристранно съдействие, което беше планувано за идния вторник, се отсрочва с 3 дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР