Работещите и доброволците в отделенията за пациенти с Covid-19 официално

...
Работещите и доброволците в отделенията за пациенти с Covid-19 официално
Коментари Харесай

Героите на първа линия в отделенията за Covid-19 са Човек на годината

Работещите и доброволците в отделенията за пациенти с Covid-19 публично са " Човек на годината " . Това не е изненада, само че и в никакъв случай няма да са задоволително почестите и благодарностите, които насочваме към тях. 

По традиция на 10 декември – Международния ден за правата на индивида , Българският хелзинкски комитет (БХК) разгласи отличените за " Човек на годината ". Този път всичко се случи напълно онлайн, без гала, само че с поддръжката на повече от 20 партньорски медии и организации, измежду които и ние,  " Момичетата от града ". 

Бяха раздадени и две подгласни награди – на деятелите от " ЗА истинска детска болница " поради акцията за изграждане на съвременна и високотехнологична национална болница за деца и на уредниците на митингите в Пловдив и Бургас против хомофобските прояви. Присъдени са и специфични призoве. 

Сред причините на журито при установяване носителите на Голямата премия е фактът, че по време на първата и втората вълна на пандемията лекарите и доброволците по свое предпочитание влизат в отделенията с заболели от Covid-19 . Въпреки незадоволителната научна информация и високия риск за личното им здраве и благоденствие, работещите и доброволците не се поколебаха да се изправят против непознатия вирус, който изненада целия свят през 2020 година, промени вечно метода, по който живеем, и сложи на тестване изконни човешки полезности. 

" Не мислим, че сме създали нещо героично. Всички сътрудници биха го създали, видя се с развиването на епидемията. Тази премия е за всички тях. Без да се замисляме изключително направихме това. То е част от нашия дълг, от този момент се вижда, че всички медици не са спирали и ще не престават ".

Това обявиха докторите Ая Таха и Сезен Хабилов, които при започване на пандемията подготвиха отделение в " Пирогов " за лекуване на заболели с ковид. Като част от огромната премия те получиха поименни плакети. В номинацията им е записано, че те са предпочели да прекарат медения си месец в болничното заведение и са образец за дълг и мъжество.

Тихомира Методиева - Тихич  получи премията от името на доброволците. Тя е счетоводител по специалност, само че е по-известна като фотограф. От години е един от моторите на доброволчеството в най-трудните му измерения - когато би трябвало да се потушават естествени бедствия като пожари, наводнения или вируси като Covid-19. Тази есен Тихомира влезе като доброволец в едно от най-натоварените коронавирус отделения в страната - незабавното поделение на Александровска болница.

" На церемонии от сходен жанр общуването онлайн, да си стиснем ръцете и да поднесем премиите персонално, е основно. А тяхната липса изключително дефицитна. Нашите награди са за тези, които са се отличи в отбрана правата на индивида, на природата и на другите живи същества, които са част от нашето всекидневие ", заяви Красимир Кънев, ръководител на Българския хелзинкския комитет (БХК).

" Защитата на правата на индивида се свежда до това - да отдадем от личното си благоденствие, познания, умения за благополучието на близък, изключително, когато той е в неволя. 2020 ни даде обилие на благоприятни условия в това отношение. Постави на тестване нашата съпричастност, желанието да помогнем. 2020 бе сложна година за правата на индивида в България и по света. Даде опция за изяви на жертвоготовност ", продължи още Кънев. 

Специален приз " Постоянство и смелост "  е присъден на Юлия Георгиева от " Център за хуманни политики "  за ръководството и поддръжката напълно с дарителски средства на останалия единствен в София център за поддръжка на хора със зависимости " Розовата къща ". Там хора със зависимости, останали без дом, получават достъп до способена консултация със експерт, топла храна, хигиенична грижа.

Специален приз " Гражданска героизъм "  спечели проф. Асена Сербезова – ръководител на Българския фармацевтичен съюз. През април тя осведоми обществото за възможност от иден дефицит на медикаменти и моли да не се презапасяваме. След броени часове против нея беше повдигнато обвиняване от прокуратурата за подаване на заблуждаващи знаци за паника. Предявяването на такова обвиняване за изявленията е казус. Във всичките си медийни изяви проф. Сербезова отстоява свободата на словото и върховенството на закона, като пази тезата, че обществото има право да бъде осведомено.

" Журналист на годината "  е Мария Цънцарова

" Активист на годината "  е Данита Заричинова  от " За земята ". Данита е деятел за запазване на околната среда и през 2020 година способства за триумфа в борбата за по-чиста и здравословна среда в София.

Приз " Застъпник на годината "  беше връчен на Иван Бургов  от организация " Взаимно ". Гласът на глухите хора в България се бори за регламентирането на жестовия език. Тази есен Народното събрание утвърди Закона за българския жестов език и в този огромен пробив за правата на глухите хора в България базова роля има точно Иван Бургов.

" Вдъхновение на годината "  през 2020 година е Яна Рупева  – основател и шеф на фондация " Проект Северозапад "  – която поддържа възрастните и самотни хора в Северозападна България.

Силвия Стойчева получи специфичен приз " И самичък воинът е боец " . Силвия избавя изоставени и бездомни животни, лекува ги и се грижи да им откри нов дом в България или чужбина.



 
Запознайте се с Данита, която обича планината и синоси боклука в раницата
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР