Работата на търговските пристанища все повече разчитат на роботизирани и

...
Работата на търговските пристанища все повече разчитат на роботизирани и
Коментари Харесай

Нова сериозна заплаха за световната търговия

Работата на комерсиалните пристанища от ден на ден разчитат на роботизирани и цифрови интервенции вместо на човешки труд. Това обаче я излага на риск от хакерски офанзиви, написа NBC News.

Глобалната верига на доставки беше мощно наранена от ограничаващите ограничения поради пандемията. Но фирмите, пренасящи артикули по море, в този момент би трябвало да се оправят с друга сериозна заплаха. Експерти предизвестяват, че корабоплавателната промишленост, с общ доход от 100 милиарда $ тази година се е трансформирала в доста привлекателна цел за ransomware офанзиви, при която киберпрестъпниците " завземат " посредством криптиране компютрите на жертвите и желаят откуп за възобновяване на достъпа. Най-уязвими в това отношение са компютъризирани пристанища, които одобряват товарни кораби. Пандемията направи казуса изключително настоящ, защото хората поръчват повече артикули от у дома от всеки път.

Нина Коларс, доцент по стратегически и оперативни проучвания в американския военноморски лицей, споделя че „ множеството от тези системи не са построени с упованието, че някой ще се опита да им се намеси “. А изключването на порт от мрежата забавя работата му.

Атаки от типа ransomware против морската търговия към този момент са се случвали. През 2018 година по този начин бяха наранени пристанищата в Сан Диего и Барселона в Испания. През юли 2020 година хакери блокираха южноафриканската компания Transnet, която управлява морската търговия на страната. Атаката стопира работата на четири от осемте врата на компанията. Въпреки че доста от компютърните мрежи на компанията бяха бързо възобновени, доставките се забавиха няколко седмици.

Повечето хакерски атаки против инфраструктурни компании в този момент засягат основно техните бизнес мрежи, а не софтуера, който провежда оборудването. Но в случай че хакерите ненадейно насочат вниманието си към цифровите процеси на морската търговия, те ще получат огромно въздействие, задоволително, с цел да деактивират или даже да спрат товарен транспортен съд в морето.

От средство за изнудване на консуматори напоследък ransomware офанзивите от ден на ден се " индустриализират ". Хакването на Colonial Pipeline в Съединени американски щати през май сподели, че този вид виртуални набези може да бъде опасност за сериозните инфраструктури. След тази хакерска атака крайбрежните щати в югоизточната част на Съединени американски щати започнаха да изчерпват бензин и дизелово гориво, а American Airlines анулира няколко полета заради дефицит на реактивно гориво. Наложи се президентът на Съединени американски щати Джо Байдън да разгласи изключително състояние, а медиите нарекоха случая „ най -голямата сполучлива хакерска атака върху петролната инфраструктура в историята на страната “. Ръководството на Colonial Pipeline заплати на нарушителите откуп от 75 биткойна (4,5 милиона $ по време на транзакцията), само че през юни ФБР съумя да се снабди със " секртения ключ " на виртуалните рекетьори и да конфискува по-голямата част от тази сума.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР