Путин се опита да използва западните санкции като причина да

...
Путин се опита да използва западните санкции като причина да
Коментари Харесай

Катастрофата на самолета SuperJet подчертава проблемите на сектора в Русия

Путин се опита да употребява западните наказания като причина да влага приходите от нефт на Русия за основаване на " национални първенци " в области, които до момента са били подвластни от задгранични търговски сътрудници

" Качеството пада и цената се повишава. Това е изцяло руска концепция. Длъжностните лица не желаят добра и евтина продукция - желаят да покачат разноските оптимално, тъй че хората да купуват неприятни артикули на доста високи цени. "
Андрей Мовчан, Carnegie CenterНаскоро президентът Владимир Путин председателстваше политическа среща, на която бяха показани методите за реализиране на амбициозните стопански цели на Русия. Старши консултант прикани съветския президент да продължи дотациите за конкурентоспособност на локалната промишленост в международен мащаб. Срещата стартира с минута безмълвие поради един от най-големите провали на съветската промишленост като цяло. Дни преди нея 41 души откриха гибелта си при злополука на първия комерсиален аероплан, създаван в Русия - Sukhoi SuperJet 100, оповестява Financial Times.

Като причина за злополуката беше посочена неточност на водача, само че това е следващата неприятна вест за модела, който не може да откри други съществени купувачи с изключение на държавната компания Aeroflot. Проблемите на SuperJet са показателни за компликациите на Русия в основаването на конкурентоспособни в международен мащаб компании.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Действията

Путин се опита да употребява западните наказания като причина да влага приходите от нефт на Русия за основаване на " национални първенци " в области, които до момента са били подвластни от задгранични търговски сътрудници. Страната похарчи 637.5 милиарда рубли в опита си да замести вноса през 2018 година Путин назова тази финансова инжекция в засегнатите браншове " една от изгодите на глобите ". Кремъл даже забрани по-голямата част от вноса на храни от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Япония и Австралия.

Миналата година обаче съветското министерство на стопанската система откри, че продажбите на нефт, газ и метали в действителност заемат по-голям дял от общия експорт заради опасенията на руснаците за качеството на създадените в страната потребителски артикули и машини. Впоследствие министърът на стопанската система Максим Орешкин безшумно се отхвърли от заменяне на вноса с локални артикули в интерес на увеличението на експортния капацитет на Русия.

" Руското държавно управление подтиква търсенето, само че не и конкуренцията ", разяснява ученият от московския Carnegie Center Андрей Мовчан. " Качеството пада и цената се повишава. Това е изцяло руска концепция. Длъжностните лица не желаят добра и евтина продукция - желаят да покачат разноските оптимално, тъй че хората да купуват неприятни артикули на доста високи цени ", добави той.

Относително дребният размер на пазара на страната, чийто годишен БВП възлиза на 1.57 трлн. $ и е в размер на по-малко от 1/10 от този на Съединени американски щати или Европейски Съюз, значи, че Кремъл не може да подтиква задоволително вътрешно търсене, с цел да поддържа локалните производители. " Русия няма пазарен размер за основаване на съперници в международен мащаб ", сподели основният икономист от Европейската банка за възобновяване и развиване Сергей Гуриев.

Ефектите

След първите наказания от Запада през 2014 година, когато спада на цените на петрола способстваха за срутва на рублата по отношение на $, размерът на съветския импорт последва спада на валутния курс на страната, защото покупателната дарба на популацията понижа. Но предходната година вносът се задържа на постоянните 238 милиарда $, даже когато опасенията от наказания доведоха до спад на рублата с 14%.

" Това делене на зависимостта на размера на вноса и валутата допуска, че фирмите са принудени да заплащат по-високи цени за задгранични артикули заради неналичието на локални други възможности ", разяснява ръководителят на интернационалния стопански и финансов отдел на Всеруската академия по външна търговия Александър Кнобел.

Санкциите дейно изключват някои браншове от задграничните пазари, като в същото време понижават тяхната конкурентоспособност и усилват нуждата от импорт. Особено наранени са секторът на технологиите и галактическите проучвания.

Въпреки напъните на държавното управление да накара държавните органи да работят с съветски програмен продукт 96% от администрациите към момента употребяват задграничен. През 2018 година министерствата и държавните компании са похарчили 3.3 милиарда рубли за задграничен програмен продукт в нарушаване на държавните разпореждания, демонстрира отчет на държавна организация. Същевременно глобите са повлияли на проектите за агресия на запад на някои от най-хубавите съветски компании, в това число производителя на антивирусния програмен продукт Kaspersky Lab и кредитора Sberbank.

Кнобел счита, че скорошната смяна на посоката на политиката на съветското държавно управление - от заменяне на вноса към повишение на конкурентоспособността на износа, може да помогне. " Ако имате дълготраен протекционизъм във връзка с вноса, износът става по-малко конкурентен на външните пазари – в последна сметка това води до застоялост ", сподели той.

Изводите

Проблемите на SuperJet демонстрират какъв брой път би трябвало да извърви Русия. Макар че към 80% от частите му се създават от задгранични снабдители в страни като Франция, Италия и Съединени американски щати, самолетът изпитваше компликации да притегли купувачи. Държавният транспортьор Aeroflot закупи 50 броя през 2011 година и е поръчал още 100, които би трябвало да бъдат доставени до 2026 година След злополуката обаче самолетната компания анулира десетки полети и предходната седмица приключи контракт за ремонт с производителя на модела – UAC.

UAC продаде 300 oт самолетите на задгранични купувачи като опция на Bombardier и тесните модели на Embraer, само че това са едвам дребна част от създадените. През март мексиканската компания Interjet заземи две трети от 22-та самолета Superjet, които има. Ирландската CityJet завърши интервенциите си с модела през януари.

Кремъл възнамерява да похарчи още 38 милиарда рубли за модернизиране на SuperJet и понижаване на зависимостта му от непознати съставни елементи. Разходите по различен план на UAC - самолетът MC-21, не престават да нарастват, откакто новите американски наказания влязоха в действие. Някои наблюдаващи на тактиката на държавното управление не считат, че тя е вярна. " Вносните съставни елементи не са казусът – крайният артикул просто не е задоволително конкурентен ", сподели Кнобел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР