Пускането на свобода на заложници и затворници се извършва по

...
Пускането на свобода на заложници и затворници се извършва по
Коментари Харесай

Израел освобождава 33 палестински затворници по силата на споразумението с Хамас

Пускането на независимост на заложници и пандизчии се прави по силата на съглашението за краткотрайно помирение сред Израел и палестинското ислямистко придвижване.

Тридесет и тримата освободени палестинци са дами и младежи. Съобщава се, че най-младият измежду тях е на 14 години. Израелската войска заяви, че освободените през вчерашния ден заложници към този момент са в Израел.

Сред заложниците, освободени през вчерашния ден от " Хамас ", има двама младежи с немско поданство, заяви в " Екс " немската външна министърка Аналена Бербок, представена от ДПА. Броят на освободените заложници с немско поданство доближи 10 души.

" След 52 дни на страдалчество и обезсърчение майка им още веднъж може да ги прегърне. Мислите ми са с тези, за които продължаваме да се тревожим. Правим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че вие също ще можете още веднъж да прегърнете хората, които обичате ", съобщи Бербок.

Говорителка на фамилиите на израелските заложници сподели, че освободените заложници с немско поданство са двама братя на възраст надлежно 13 и 16 години.

" Хамас " съобщи през вчерашния ден вечерта на Червения кръст 11 заложници, по силата на съглашението за краткотрайно помирение с Израел. Израелски медии оповестиха, че освободените заложници са деветима младежи и две дами. В подмяна Израел освободи 33 палестински пандизчии.

При невижданата си офанзива против Израел на 7 октомври бойци на " Хамас " взеха за заложници към 240 души, които бяха отведени в линията Газа, която е под контрола на ислямисткото придвижване. За заложници тогава бяха взети към 20 души с немско поданство.

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветстваха удължаването на периода на примирието сред Израел и " Хамас ". Вчера двете страни се споразумяха да удължат периода на 4-дневното помирение, почнало в петък, с още два дни.

Байдън съобщи, че прекъсването на огъня е дало опция за снабдяване на по-голямо количество филантропична помощ на цивилните в палестинския анклав, съобщи Ройтерс.

" Възползваме се оптимално от паузата в сраженията, с цел да доставяме по-големи количества филантропична помощ в Газа, и ще продължим да работим за бъдеще на мир и достолепие за палестинския народ ", сподели още американския президент.

Фон дер Лайен приветства съглашението и приканва " терористите от " Хамас " да освободят всички хора, които взеха за заложници ".

Удължаването на периода на примирието ще даде опция на повече цивилни в линията Газа да получат " жизненоважна помощ ", посочи Фон дер Лайен. Тя акцентира, че до момента Европейската комисия е доставила 900 тона помощи за линията Газа през Египет.

" През миналите четири дни сърцата ни се зарадваха, като видяхме, че израелски заложници са освободени, паралелно със заложници от други националности ", сподели още Урсула фон дер Лайен.

" Постигнатото през днешния ден съглашение открехва по-широко прозореца на вярата, като повече цивилни в Газа ще имат достъп до жизненоважна помощ ", съобщи председателката на Европейската комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР