Пшеницата е една от най-древните и важни зърнени култури в

...
Пшеницата е една от най-древните и важни зърнени култури в
Коментари Харесай

Пшеницата - това уникално растение


Пшеницата е една от най-древните и значими зърнени култури в света. Само хлебната пшеница покрива 20% от калориите, употребявани в международен мащаб. Ето всички по-важни сведения за това неповторимо растение.

Пшеницата е едно от най-старите култивирани растения в света. Различни диви сортове са били разполагаем на хората още преди 8000 -10 000 години. Единственото по-старо култивирано растение е ечемикът.

Зърно от Евразия

Родината на античната пшеница е в региона на Евразия, евентуално в северната част на Арабския полуостров, както и в Ирак, Иран, Сирия и Саудитска Арабия. Още преди 6000 години египтяните са имали специфични пространства за печене на самун.

първите типове пшеница - лимец и емер - са се отглеждали в региона на Средиземно море. Зърното можело да се съхранява добре и пособие на хората да преживеят зимите. През Средновековието култивираната в този момент гола пшеница, изключително лимецът, съумява да се наложи в Централна Европа. Там белият самун става известен измежду богатите хора чак от 11 век нататък.

Само царевицата е по-силно публикувана от пшеницата

В международен мащаб се отглежда от ден на ден пшеница - през 2020 година е била събрана годишна продукция от над 760 милиона тона. Това прави пшеницата втората най-често отглеждана зърнена просвета след царевицата. Русия, Съединени американски щати, Канада, Франция и Украйна са най-големите експортьори. В някои райони на света пшеницата се употребява най-вече като фураж, а в други – най-вече като храна за хората.

Житна годишна продукция в Русия, Краснодар

В същото време пшеницата е вероятно най-популярният тип зърно за правене на самун. Търгува се в целия свят на фючърсни тържища и когато цената на зърното се увеличи, това води до съществени последствия на международния пазар. Четири компании преобладават на интернационалния пазар на пшеница: фирмите за търговия на едро Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill и Louis Dreyfus - наричани още ABCD Group: Техният дял на международния пазар е от 70%.
Редакцията предлага
В света има доста разнообразни сортове пшеница с разнообразни условия към климата и почвата, при които виреят най-добре. В фамилията на пшеницата влизат още печеният тип динкел (спелта), зеленият лимец, както и пшеницата хорасан, известна още като камут.

Пшеницата се отглежда през лятото или през зимата. Зимната пшеница съставлява голямата част от култивираната пшеница в международен мащаб. Тя устоя на температури до -20°C. В Централна Европа се засява през октомври, а в по-студените райони напролет.

Твърда пшеница и мека пшеница

Твърдата пшеница се нуждае от доста топлота и се отглежда основно в Средиземноморския район и в Близкия изток. Използва се за произвеждане на паста, само че също и на грис и пшенични трици, като булгур или кускус. Характерна специфичност на твърдата пшеница е нейният жълтеникав цвят.

Много по-често се отглежда мека пшеница, наричана също пшеница за семена или хлебна пшеница. Тя пораства във всички умерени зони, а брашното от нея се употребява за самун и доста други печива - френски багети, британски наздравици, турско пиде, египетски плоски хлябове, индийски наан или мексикански тортили.

Растението пшеница се нуждае от доста хранителни субстанции. Тежките, богати на хранителни субстанции льосови или глинести почви с огромен потенциал за вдишване на водата, са идеални за развъждането ѝ. Затова и плодородните черноземи в Украйна и Русия са толкоз подобаващи за пшеница.

Нишесте, протеини, витамини - и доста гени

Пшеницата е здравословна, изключително когато се употребява под формата на пълнозърнести храни. Във външната обвивка на пшеничното зърно се съдържат витамини от група В, витамин Е и минерали. Самото зърно се състои най-вече от нишесте - т.е. въглехидрати и до 14% протеини.

Динкел (Спелта) - постоянно употребен тип зърно в Германия

Те включват да вземем за пример глутена, поради който пшеничното тесто е толкоз твърдо и еластично. Пшеничният зародиш, който се намира в зърното, съдържа главно мастни киселини, минерали и витамини.

В хода на култивирането на пшеницата геномът на тази просвета се е утроил. Днес пшеницата има шест хромозома и общо над 100 000 гена. Това значи, че пшеницата има пет пъти повече гени, в сравнение с ние, хората: В човешките кафези има към 23 000 разнообразни гена.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР