Прозрачност, публичност, отчетност. Това бяха трите жалона, които бяха забити

...
Прозрачност, публичност, отчетност. Това бяха трите жалона, които бяха забити
Коментари Харесай

Харчът на 40-милионния заем в Пловдив: Поръчките готови, контролът – на хартия

Прозрачност, гласност, отчетност. Това бяха трите жалона, които бяха забити в дебатите при разискването за изтеглянето на 40 милиона лв. заем за инфраструктурни планове на Община Пловдив.

За да може да се подпечата заемът с необятна поддръжка в Общинския съвет, от Българска социалистическа партия желаеха да се направи публичен съвет, който да управлява харчът на средствата. След дълги диспути той бе основан. В него влязоха девет общински съветници, четирима представители на четири строители камари, четирима публицисти, или общо 17 души.

Идеята бе този съвет да управлява по какъв начин ще се изразходват средствата, като комисията трябваше да дава доклади, съдържащи подробна информация за това какво се случва със заемните средства.

Всичко това се случи при започване на август, като въпросният Обществен съвет, трябваше да бъде пилотен план, може би за цяла България, който да наложи нов модел на разходването на обществени средства.

Какво се случи от този момент?

4 месеца по-късно се оказва, че Общественият съвет не е заседавал нито един път. Буквално хората в него е допустимо да не се познават, в случай че не ги свързват тематики, отвън въпросните планове.

През това време договорът за заема бе подписан, а Община Пловдив е подготвена с 3 от поръчките, а единият обект и сега е в развой на осъществяване.

Очевидно въпросните поръчки се вършат, като всички други – в съответните отдели в Община Пловдив, без да се взима мнението на 17-те контролиращи. Той по никакъв метод н е осведомен и за разходването на средствата за пробива „ Модър-Царевец”, въпреки близо ¼ от средствата да са за този план.

Още през август TrafficNews предизвести, че въпросният Обществен съвет е лишен от наличие, като той е просто заслон за трупане на политическа поддръжка, а по-късно и опрощение за гласност. Именно заради това ние отказахме да участваме в така наречен квота на публицистите.

Идеята на всичките тези специалисти и политически лица в него, не бе просто да установяват разходвам на едни пари, а да се срещнат с детайлите към техническите параметри на поръчките. Старото факсимиле, че дяволът е в детайлите е общовалиден и тук. Защото постоянно във въпросните параметри се крият избрани условия, които могат да наклонят везните при оценяването на предложенията по-късно.

Тук изобщо не става дума дали има такива капани в техническите задание на поръчките, а че въпросната комисия, трябваше да реализира надзор над тях, а по-късно и на последващите действия от процедурите.

Освен за четирите инфраструктурни плана – „ Модър-Царевец”, Пробив под Водната палата, ул. „ Царевец”, бул. „ Хаджи Димитър”, има 10 млн. лв. за двете общински предприятия „ Чистота” и „ Паркове и градини”. Единият е за 2,45 млн. лв., който включва поправяне и възстановяване на материалната база, която се намира на ул. „ Даме Груев” 64.

Другият е за 5,75 млн. лв. закупуване на нова екологична техника за двете предприятия.В това число са към 40 транспортни средства – на метан или ток. Тя са за машинно метене, товарни коли с цистерни,почистващи машини, както и три зарядни станции.

Това се случва на фона на публичната поръчка, която организира „ Градини и паркове” за техника. В нея явно има повишени цени за техниката и транспортните средства. Ако разликата е толкоз осезаема за 1 млн. лв., то какво ще се случи със сумата от 10 млн. лв.?

Именно тук трябваше да бъде публичният съвет, който да наблюдава освен готовите поръчки на Общината, само че и целия развой – от подписването на контракта за заема, до последната изхрачена стотинка.

Очевидно обаче съветът ще бъде проформа, а неговите решения ще се употребяват за гумен щемпел за харченето на 40 млн. лв..

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР