Първата спешна мярка, ако ГЕРБ има мандат за управление, е

...
Първата спешна мярка, ако ГЕРБ има мандат за управление, е
Коментари Харесай

С връщане на ритъма в плащанията за земеделците и национална инвентаризация на горите се ангажира ГЕРБ

Първата незабавна мярка, в случай че ГЕРБ има мандат за ръководство, е да възстановим нормалния темп в заявяването на заплащанията и нормалния административен оборот на европейската политика за подкрепяне. За това не трябват никакви законови промени, а единствено старания на изпълнителната власт за работа в съответните периоди. При ръководството на ГЕРБ плащахме 3 дни преди крайния период. Следващата смяна ще е стратегическа - да понижим бюджетите от непроизводствени екосхеми и да пренасочим парите към индустриални площи и животни. Трябва да завишим ставката на всички, които създават, съобщи пред земеделци в Смолян Десислава Танева – лидер в листата на ГЕРБ-СДС в Сливен, ръководител на Комисията по земеделието, храните и горите, някогашен министър.

В срещата участваха лидерът в листата за област Смолян доктор Красимир Събев, кандидат-депутатът Тодор Батков-син и регионалният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов.

В сферата на горите първа задача след изборите е да се възвърне самочувствието на лесовъдите и доверието в тях, тъй като станаха обект на всевъзможни офанзиви. В момента има нулева противопожарна подготвеност, а се чакат повече пожари, тъй като изсъхналите гори са с увеличени площи. Намерението е да засилим конкурсното начало и да заложим на качествените ръководители, обществените функционалности на горите би трябвало да бъдат продължени. Друга цел е да се направи национална горска инвентаризация, с цел да знаем с какъв запас разполагаме. Това сподели пред сектора в Смолян доцент доктор Георги Костов – лесовъд, учител в Лесотехнически университет, заместник-министър на земеделието и храните в първото и второто държавно управление на Бойко Борисов.

„ От самото си основаване до през днешния ден ние не сме положителни на обещания, само че това, което кажем, подсигуряваме, маркираме го като визия и изпълняваме. Това ни е положителното, че сме прогнозируеми, че няма изненади. Най-„ изненадващо “ държавно управление беше това, което си отиде “, уточни Танева.

Тя попита дали в миналото по-късно земеделците са си получавали дотациите, има ли по-сложно време, в което са решавали защо да аплайват, имало ли е по-трудна акция за заявяване на директни заплащания. Отговорът е „ Не “.

„ Аз дори се удивлявам на спокойствието и търпимостта на земеделската общественост към администрацията да й се забавят заплащанията с близо 4 месеца. Обвързаната поддръжка за плодове и зеленчуци още не е платена. Стратегически проект за развиване на селските региони втора година още няма отворен. Очаква се във втората половина на тази година да започват Млад и Малък фермер. Предстои да забележим. Политическата неустойчивост и серпантина, в която влезе страната, основава неустановеност и у самата администрация “, добави тя.

Според нея честата промяна, неналичието на визия - всеки министър да счита, че от него стартира всичко, без да прочете какво е направено и какво желаят хората, е довело до проблемите в бранша.

„ В последния кабинет станахме очевидци по какъв начин най-неграмотните хора заемат най-високи позиции, с помощта на добър ПиАр, добра реклама, положително брандиране и, несъмнено, на наивността на гласоподавателя, който, вместо да чете стратегии, чисто прочувствено взема решение “, счита Танева.

По думите й статистиката за бранш отглеждане на животни е доста тревожна за последните 3 години. Трайно е понижено поголовието на млечните крави, а най-пощадено е месодайното отглеждане на животни.

За да има утешение в пазарната среда, е нужна смяна в общоевропейските решения и ГЕРБ ще упорства за равнопоставеност на европейския пазар. Ще бъдат продължени всички принадлежности за държавна поддръжка, по които има известия. Амбициозната цел е да се подобрят връзките от производителя до крайния продавач. Целта е да е удовлетворен и производителят, и потребителят, тъй като консумираме най-скъпите артикули, а нашият производител получава най-ниската цена.

„ Усещам в последните години терзание у сътрудниците, че са горски, че работят това, което работят. Няколко индивида с шумно отразяване на жълтите павета трансфораха тази доста виновна работа на лесовъда в публично укорима активност: да се чувстваш неловко, че си горски. Първата работа по опция след изборите е да се възвърне самочувствието на лесовъдите и доверието в тях “, уточни доцент доктор Костов. По думите му в Смолянския край може би това е най-голямата плеяда хора, които ръководят ландшафта, ръководят запас и всичко, обвързвано с горско стопанство.

„ Аз не мога да се въздържа да кажа, че Асен Василев искаше да продаде горите. Скрито да ги приватизира посредством задгранични компании и това в никакъв случай няма да им го простя даже като концепция. Имаше няколко изявленията, след което вдигнахме звук. Мисля, че не е завършило като желание и аз си го изяснявам с това, че гората живее дълго. Но през последните години се оказа, че няма никаква визия нито за горите, нито за горските стопанства “, счита той.

„ Каква е задача на лесовъдите пред обществото - да поддържат горите витални. Нашите гори обаче от дълго време не са витални и ние към този момент като лешояди вървим след събитията. Идвайки към Смолян, видях съхненето на горите още веднъж. Преживяхме една такава драма през 2017-2018-та. Защо съхнат горите!? Защото не ги сечем задоволително. Лесовъдската специалност има закономерности, има превантивна активност, самодейна, с цел да са витални. Само витални гори могат да ни обезпечат красива природа, ландшафт, вода, наслаждение, дивеч, енергетика. Предстоят ни големи проблеми през лятото с пожарите, а каква е противопожарната ни подготвеност - нула. Годишно харчим 20 милиона лв. от държавните предприятия за противопожарни ограничения и всяка година губим най-малко 20 хиляди декара. А в този момент упованията са още повече, със сухата дървесина. Хиляди хектари сега съхнат “, акцентира доцент Костов.

На 9 юни с номер 22 за #СтабилнаБългарияВСигурнаЕвропа

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР