Проверка за конфликт на интереси в управляваната от ГЕРБ община

...
Проверка за конфликт на интереси в управляваната от ГЕРБ община
Коментари Харесай

Гарантирано от ГЕРБ: Нова афера „Батко и братко” гърми във Варна

Проверка за спор на ползи в ръководената от ГЕРБ община Варна стартира КПКОНПИ. Повод са подписани от шефа на Дирекция „ Инженерна инфраструктура и благоустройство ” Петър Гърбузов контракти за съвсем 3 млн. лв. с компания, близка до брачната половинка му Росица, съобщи „ Уикенд “.

Всъщност, семейство Гърбузови не са измислили нищо ново, а единствено преповтарят наложилата се през годините процедура парите по публичните поръчки да се насочват към родственици на хора от властта след сякаш извършени почтени състезания.

Първопроходец е шефът на Агенция „ Пътна инфраструктура ” при тройната коалиция Веселин Георгиев, в чийто мандат компании на братята му печелят контракти за над 38 млн. лв..  След като безпристрастният български съд не откри нищо неправилно в дейностите на Веселин Георгиев, роднинските прехвърляния на държавни пари станаха всеобща процедура. През последното десетилетие в сходни схеми лъснаха имената на куп министри, депутати, кметове или високопоставени служители.

Все отново, в последно време ръководещите се изхитриха да поставят за победител в нагласените състезания съдружници на своите близки. Така роднинската връзки и надлежно спора на ползи не е толкоз забележим, а извоюваните пари след това умерено може да се насочат към верните хора.

По сходен метод работи и шефа на Дирекция „ Инженерна инфраструктура и благоустройство ” във Варна Петър Гърбузов, твърди в своя сигнал до КПКОНПИ депутатката Стела Николова, с копие от който „ Уикенд ” разполага. Малко откакто заема поста си, поръчки от неговата дирекция стартира стремително да печели компания „ Декуманос ”.

Реклама

За няколко години компанията, която до преди този момент няма съвсем никаква активност,  съумява да прилапа съвсем 3 млн. лв.. Договорите са за  планиране, поправки и строителство на спортни площадки, обществени жилища и детски градини. Всеки един от тях е подписан персонално от Петър Гърбузов като представител на община Варна.

Наглед няма нищо неправилно, „ Декуманос ” са се явили на състезанията и са преборили останалите претенденти, когато въпреки всичко има такива. Дали обаче е по този начин, или „ Декуманос ” е единствено медиатор, а част от милионите не се връщат в фамилията на общинският началник Петър Гърбузов, занапред би трябвало да откри антикорупционната комисия. Улики за това не липсват.

Връзката, настояват осведомени, е забележима около компания „ Хидропроект Варна ”. Тя е учредена от притежателя на „ Декуманос ” Александър Тричков. Няколко месеца по-късно той взема решение да трансферира половината акции на брачната половинка на общинският шеф Петър Гърбузов Росица. Решението му очевидно е добре премислено. След това едва известната „ Декуманос ” стартира да усвоява милионите на община Варна.

Според клюки, „ Хидропроект Варна ”, в която съучастник е и дамата на общинския шеф, може да бъде намерено като подизпълнител или съветник в документите по осъществяване на общинските планове от „ Декуманос ”. Дали компанията на Росица Гърбузова действително е свършила някаква работа може да откри инспекцията на КПКОНПИ, само че наличието й е законен метод част от общинските милиони по договорите написани от нейния брачен партньор Петър да се върнат към фамилията.

Делата на Росица Гърбузова очевидно вървят добре щом може да извади 840 000 лв., с които да финансира построяването на плантация и риболюпилня за отглеждане на африкански сом. Вноската на Гърбузова е половината от инвестицията, а останалите пари идват от еврофондовете.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР