Процесите около многогодишната инфлация в България по всяка вероятност ще

...
Процесите около многогодишната инфлация в България по всяка вероятност ще
Коментари Харесай

Балон или не – корекцията на имотния пазар изглежда неизбежна

Процесите към многогодишната инфлация в България по всяка възможност ще доведат до промяна надолу в цените на парцелите. Тя може да бъде предизвикана да вземем за пример от по-сериозно повдигане на лихвените проценти от банките. Поевтиняване на имотния пазар обаче може да последва и от неналичието на внушително покачване на лихвите, защото това ще значи, че инфлацията не е овладяна и някои притежатели на две или повече жилища могат да бъдат принудени да продават парцели в подмяна на достъп до ликвидни средства.

Паралелът с рецесията от 2008/9 година няма по какъв начин да бъде избегнат сега. Засега обаче пазарът не дава основни индикации за спад, още по-малко за пръсване на балон. Има обаче някои индикатори, които е редно да се наблюдават и които биха индикирали първоначално за вероятен проблем.

Основният риск, който виждам за финансовата система, е пазарът на недвижими парцели и по какъв начин той ще се развие ", разяснява Даниела Бобева, някогашен финансов министър на България, по време на Пети банково-финансов конгрес „ Бъдещето на парите “. 

Според нея сега усещане прави съществуването на леко изстудяване на строителството, което може да забави предлагането. „ От друга страна, като гледаме бизнес анкетите, виждаме, че неизплатените отговорности към строителни компании порастват, т.е. това е един жълт светофар за финансовата система, тъй като при предходната рецесия, когато необслужваните заеми в банковата система като % бяха най-високи в България измежду Европейския съюз, това се дължеше на два бранша – недвижими парцели и туризъм “, уточни Бобева. 

Припомняме, че през лятото на тази година Европейският банков орган (ЕБО) също посочи минусите на имотния пазар в България и прекомерно бурното кредитиране. 

Бобева разказа пазарът на недвижими парцели като „ мъчно прогнозируем и много чудноват “, „ регионализиран “.

Друг някогашен министър на финансите – Николай Василев – също открои бурното строителство през последните години като една от аргументите за положението на имотния пазар през днешния ден. Той не изключи хипотезата за заможен балон, само че по думите му обстановката е деликатна. 

Когато се вдигнат внезапно лихвените проценти, доста поздрави на парцелите. За мен има късмет да се повтори обстановката от 2008 година Тогава всеки смяташе, че всеки квадратен метър може да бъде застроен и да се продаде на тройна цена “, разяснява Василев.

Все отново той очерта два сюжета. При криза да вземем за пример, когато брутният вътрешен артикул пада, лихвите се качват, цените на силата също, а войната в Украйна се „ закучи “ – това е рисково за парцелите. В случай на стопански напредък обаче пазарът „ може и да се отърве “.

Версия за „ меко рухване “ даде и старши финансовият анализатор в платформата MoitePari Иван Стойков, съгласно който може да приказваме за в началото изстудяване на имотния пазар и за спад на цените с 5-10-15%, само че не и за срив като през 2008 година Според него даже без нападателно повдигане на лихвите при такава „ необуздана инфлация “ хората, които имат повече от един парцел, може и да изпитат потребност от средства за ежедневна или някаква по-голяма нужда и по този начин ще се стигне до разпродажби, които може и да окажат промяна в цените на парцелите.
Коя банка първа ще разсърди клиентите си?
Въпреки покачването на главния лихвен % от редица централни банки, в това число и от Европейската централна банка, тези в България към момента не покачват значително лихвите по предоставяните от тях ипотечни заеми. Според ръководителя на Надзорния съвет на Прокредит Банк Петър Славов сега нито лихвите по депозитите, нито по заемите кой знае какъв брой са се вдигнали, тъй като...

банковата система е високо ликвидна и доста добре капитализирана, а облагите са високи и банките си разрешават да се изчакват коя първа ще разсърди клиентите си с повдигане на лихвите “.

По негови думи повишаването на заемите е несъмнено, само че „ в България нещата се случват по-бавно “.

Въпреки високата инфлация статистиката на Българската национална банка демонстрира рекордно струпване на депозити от над 100 милиарда лева, което съгласно Стойков е разковничето при повдигането на лихвите. Той посочи, че главното кредитиране в страната е в левове и лихвите по тези заеми се базират точно на привлечения запас.

Когато той стартира да понижава, тогава си мисля, че ще стартират покачванията на лихвите по депозити и заеми “, добави Стойков.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР