Цели 13,8% от жилищата в Япония не се обитават, показват

...
Цели 13,8% от жилищата в Япония не се обитават, показват
Коментари Харесай

До всяко жилище в Япония ще има по едно празно през 2033 г.

Цели 13,8% от жилищата в Япония не се населяват, демонстрират нови данни на държавното управление в Токио, представени от международните организации. Става дума за общо 8,99 млн. парцела - 80% повече, в сравнение с преди 20 години.

Сред тях има жилища, които не са съществени за притежателите си, както и такива, чиито жители работят в чужбина, само че въпреки всичко приказваме за 3,85 млн. изоставени жилища или 5,9% от общия брой.

В някои селски региони една пета от домовете са празни.
 Япония на косъм се изплъзна от техническа криза
Япония на косъм се изплъзна от техническа криза

В същото време високата инфлация ограничи вътрешното търсене и частното потребление

Фактор за това е фактът, че популацията на Япония се топи с бързи темпове - то е намаляло с над 800 000 души сред 2021 година и 2022 година Броят на новородените понижава от 43 години.

Новите данни удостоверяват данните на института " Номура ", който през 2017 година предвижда, че към 2033 година необитаваните жилища в Япония ще са 30,4%, в случай че не се вземат ограничения: " Това една трета от жилищата да не се населяват значи, че приблизително всяко населявано ще има по едно празно в съседство ".

Това е обвързвано с голям брой опасности - изоставените къщи се трансформират в противозаконни сметища, притеглят съмнителни лица и с течение на времето се усилва рискът от това да паднат. Всичко това са съществени опасности за живеещите в съседство.
 Япония е в криза и към този момент не е третата по величина стопанска система в света
Япония е в криза и към този момент не е третата по величина стопанска система в света

Това прави още по-трудно за централната банка да излезе от своята десетилетна ултра разхлабена парична политика

Какво (не) може да се направи?

Както означават от " Номура ", най-хубавото решение в тази ситуация е популацията да стартира още веднъж да пораства или най-малко да не понижава с тази скорост. Това, обаче, е сложен и муден развой.

Изоставените къщи могат да се събарят или да се употребяват за други цели и да се лимитира строителството на нови. До момента, обаче, административните ограничения имат спорни резултати, отбелязва Nikkei. Освен всичко друго, по данъчни съображения постоянно за притежателите е по-евтино да зарежат парцела, в сравнение с да го разчистват.
 Снимка 664848
Източник:

Въпреки огромната известност на Япония като туристическа дестинация, не е толкоз елементарно и просто да дойдат чужденци, които да купят празните жилища и да ги населяват. Ремонтите са доста скъпи, а езиковата и културата бариери вършат още по-трудно влизането на притежатели от други страни.
 Япония е
Япония е " на път " да загуби статута си на втори максимален акционер в МВФ

Първи са Съединени американски щати

" Истината е, че множеството от тези домове няма да бъдат продадени на чужденци - количеството бумащина и разпоредбите зад нея не са лесни за някой, който не приказва и не схваща японски език на високо равнище ", разяснява пред CNN университетският учител в Университета за интернационалните науки " Канда " Джефри Хол.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР