Продължаващият сериозен ръст на ипотечните кредити наскоро принуди управителният съвет

...
Продължаващият сериозен ръст на ипотечните кредити наскоро принуди управителният съвет
Коментари Харесай

Брокери: В момента наблюдаваме охлаждане при сключването на сделки с имоти

Продължаващият сериозен растеж на ипотечните заеми неотдавна принуди управителният съвет на Българска народна банка да вземе решение за въвеждане на спомагателни ограничения за доклад и надзор. И щом централната банка счита, че има потребност от рестрикции, това е верен ход, разясниха в студиото на Money.bg брокерите Мариан Гяурски и Веселина Стоева. Според тях новите ограничения ще се отразят най-много на хората с по-ниски приходи.

" Новите ограничения евентуално ще отрезвят някои купувачи, които на по-ранен стадий ще могат да премислят взимането на ипотечен заем. И това е добре, тъй като сега те постоянно го схващат на по-късен стадий от договорката и по този начин се оказват в неизгодна обстановка ", разяснява Мариан Гяурски.
 Българска народна банка вкара спомагателни условия за надзор на жилищните заеми
Българска народна банка вкара спомагателни условия за надзор на жилищните заеми

Централната банка не счита, че има прегряване в жилищните заеми. Засега

Експертите считат, че е пресилено да приказваме за балон на цените, само че сигурно имотният пазар се трансформира и демонстрира ясни признаци на изстудяване.

" В момента следим изстудяване при сключването на покупко-продажбите. Пазарът отсява купувачите, те са по-малко, само че са по-наясно с финансовите си благоприятни условия. Предлагането е лимитирано и това е главният проблем сега ", акцентира Веселина Стоева.
 Снимка 655068
Източник:

Новата брокерска асоциация, която държи на бистрота на покупко-продажбите

В началото на месец май Веселина Стоева и Мариан Гяурски основават АРБИ - Асоциация за развиване на брокерите на парцели. Организацията им към този момент сплотява над 240 организации от столицата и няколко в други градове на страната. Организацията си слага много амбициозни цели, като към този момент има бизнес проект за слезващите пет години.

" За нас е значимо всеки един покупател да има безусловно свободен достъп до всеки един предлаган парцел, който се предлага на пазара, без значение дали е от различен брокер или се предлага независимо, а притежателите да развият капацитета на парцелите си и да доближат до всички купувачи. Само в София има над 1000 организации за недвижими парцели. Това значи,че бизнесът се състои най-вече от дребни компании. Много хора желаят да получават умения, само че няма добра система за образования. Ние ще отговаряме и за това ", споделя Стоева.

" Осъзнахме, че имаме потребност от нов метод на работа - по-професионален, по-коректен и по-взаимно обвързван. Затова ще следим вътрешната активност на брокерите и прозрачността на пазара като цяло. Ще създадем механизми за предварителна защита, след които авансово да не позволяваме сътрудници, които действително затварят офертите си. Това става посредством специфични периодически инспекции ", акцентира Мариан Гяурски.

Брокерите разясняват, че към днешна дата най-търсените парцели са двустайните и тристайни жилища, закупени с ипотечен заем.

Цялото изявление може да гледате във видеото!
 Ралито при цените на жилища в София може и да завършва
Ралито при цените на жилища в София може и да завършва

През четвъртото тримесечие на 2023 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 10,1% на годишна база
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР