Протестното шествие на тежкотоварните и автобусните превозвачи не бе допуснато

...
Протестното шествие на тежкотоварните и автобусните превозвачи не бе допуснато
Коментари Харесай

МВР блокира шествието на превозвачите, те пък спират всички превози

Протестното шествие на тежкотоварните и автобусните превозвачи не бе позволено да влезе в центъра на София. Екипи на Министерство на вътрешните работи блокираха десетки транспортни средства на входа на столицата край " Враня ".

Организаторите на митинга, 9 от 10 от най-големите транспортни асоциации, се оплакаха от непозволени дейности на органите на реда , защото митингът им бил получил позволение от Столична община, само че в следствие техниката им била спряна.

" Полицаите не ни пуснаха. Въпросът в този момент е кой прави шантажа? Ние поехме ясни и безапелационни задължения, лекият трафик върви, митингът ни не е срещу българските жители, а е за тях ", сподели Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.
 Полицията спря митинга на превозвачите на подстъпите към градовете
Полицията спря митинга на превозвачите на подстъпите към градовете

Те упрекват страната в принуда

Три са главните претенции на сектора - понижаване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонентата във образуването на цените, както и отсрочване на плануваното разширение на тол системата, която следва да обхване и второспенната пътна мрежа.

Ответни дейности ще има, възнамеряват ги сега, обявиха от транспортния отрасъл.

" Това не е оттегляне. На 18-ти ще дойдем. Ще дойдем с всички наши камиони и рейсове. Ще намерим къде да ги разположим ", сподели на собствен пред ръководителят на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев.

И прикани - всички товарни и автобусни транспорти да спрат на датата 18 май , когато се възнамерява най-големия митинг на сектора.

" Правото на протестно шествие ни бе отнето по най-грозния и безсъвестен метод ", остра бе и ръководителят на Асоциацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.
 Събев и Караджов наливали масло в огъня - превозвачи блокират страната
Събев и Караджов наливали масло в огъня - превозвачи блокират страната

От сектора настояват, че държавното управление не желае да договаря

Припомняме, че превозвачите за през днешния ден, със следните претенции:
Премахване на биокомпонента в горивата за 6-месечен интервал. Намаляване на акциза на горивата с 50% за интервал от 6 месеца. Мораториум върху разширението на обсега и размера на ТОЛ таксата, планувано от държавното управление за юли 2022 г. Осигуряване на нужните средства за гарантиране на транспортната услуга на българските жители - дотации за нерентабилните линии и обезщетения за преференциалните пътувания на възпитаници, пенсионери и другите правоимащи групи в действителен размер, тъй като сега превозвачите субсидират превоза, а не страната субсидира превозвачите.
По-късно към настояванията си допълниха и искане за оставки - на транспортния министър Николай Събев, на районния Гроздан Караджов и на финансовия Асен Василев поради неналичието на градивен разговор, неналичието на експертиза и каквито и да било антикризисни ограничения за поддръжка на бранша и българските жители.
 И таксиметровият отрасъл плаши с обсада Министерство на превоза
И таксиметровият отрасъл плаши с обсада Министерство на превоза

Таксиметровите асоциации са алармирали с тъжби

Междувременно през днешния ден районният министър Гроздан с представители на протестиращите превозвачи в Пловдив и реализира известно съгласие с тях. Превозвачите обявиха, че към този момент желаят оставката единствено на транспортния министър Николай Събев. След диалозите стана ясно, че към този момент Караджов не планува отсрочване на новите тол такси, само че е подготвен на спомагателни диалози с превозвачите по тематиката.

Събев разяснява проблема с превозвачите при свое посещаване в Русе през вчерашния ден. Той отсече, че държавното управление няма да се поддаде на шантаж. " Раздали сме над 100 милиона лв. дотации и все пак има обитаеми места без превоз. Това не е обикновено ", посочи той, като въпреки всичко изрази подготвеност да се дадат дотации на превозвачите с цел да няма повтаряне на линии и селища без превоз. " Срещу нас, в случай че седнат виновни бизнесмени, ние ще седнем и ще обсъдим нещата. С хора, които не желаят да преговаряме и просто не знаят какво желаят да създадат, няма да потребност да преговаряме ", съобщи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР