Протестите срещу Бойко Борисов и оглавяваното от него коалиционно правителство

...
Протестите срещу Бойко Борисов и оглавяваното от него коалиционно правителство
Коментари Харесай

Невероятно, но факт! Без ГЕРБ няма да настъпи Апокалипсис

Протестите против Бойко Борисов и ръководеното от него съдружно държавно управление на ГЕРБ и „ Обединени патриоти ” не престават повече от два месеца. Недоволните жители желаят оставката на премиера и на основния прокурор Иван Гешев, както и провеждането на предварителни парламентарни избори. След първичното си стъписване от негодуванието на улицата ръководещите се окопитиха и започнаха мощна акция в общественото пространство, с която да защитят оставането си до власт до края на мандата им. Много от опорните им точки обаче са кухи лозунги и откровени неистини, в които единствено те имат вяра.

 

Опорна точка 1: Без ГЕРБ няма да има „ промяна на модела ”

 

„ Време е за рестарт, време е за решения. ” С този девиз Борисов опитва да се удържи отпред на страната в разгара на митингите. Решението, което предложи, беше да се свика Велико национално заседание, което да одобри нова конституция.

Несъмнено концепцията за „ промяна на модела ” се нрави на доста хора у нас. Предложението на Борисов обаче се натъкна на съвсем всеобща опозиция. Първо, тъй като пристигна от него – политическа и държавна фигура, която за протестиращите въплъщава статуквото, против което се борят. Второ, тъй като министър председателят стартира самодейността си точно в оня миг на бурно гражданско неодобрение – и по този начин провокира всеобщо (и напълно основателно) съмнение, че го прави само с цел да отсрочи преждевременната си политическа крах. И трето, тъй като планът на конституция, направен от ГЕРБ, на процедура не съдържа нищо, което фундаментално да промени обществено-политическия модел на страната. Това единствено ускори подозренията, че става въпрос за популистки ход, който да отклони публичното внимание от тематиката за оставката на кабинета.

 

Опорна точка 2: Без ГЕРБ няма кой да ръководи страната

 

„ Искат оставка, но не знаят какво да се направи. И в случай че имаше готови хора, на драго сърце бих оставил да ръководят. ” По този метод Борисов се пробва да внуши, че е незаместим – нещо, в което вероятно той самият уверено има вяра, откакто единствено един път до момента (с кабинета „ Орешарски ”) имаше сериозен опит да бъде оспорена неговата политическа доминация.

Проблемът му в този момент е, че хората на улицата действително не се вълнуват кой ще поеме властта след него – те просто желаят оставката му, неотложно и абсолютно. Всъщност, в случай че Борисов беше същински демократично мислещ политик, той въобще нямаше даже да слага въпроса дали промяната на ръководещите е потребна за обществото или не. Щеше да го приема като естествено измерение на демократичния развой. В последна сметка само народът суверен може да взема решение на кого да бъде поверена държавната власт. Народът може да избере вярно или неправилно – значимото е, че изборът е негов и това не може да се слага под подозрение, както прави Борисов, воден от чувството си за незаменимост.

От друга страна, качеството на фрагментите на самия ГЕРБ е под всякаква рецензия - и като престиж, и като опит. Много от министрите и депутатите влязоха в националния фолклор с нелепите си осъществявания. И по тази причина е най-малкото безочливо да предявяваш искания към претендентите на съперниците си.

 

Опорна точка 3: Без ГЕРБ България ще се върне в орбитата на Русия

 

Това е мотив, който Борисов и хората му употребяват от години против съперниците си, вкараха го в приложимост и в този момент. През август да вземем за пример, когато беше на посещаване в Гърция, министър председателят загатна, че измежду аргументите за вътрешния напън против него е работата на държавното управление по енергийни планове – като газовия интерконектор с южната ни съседка. „  Ако погледнете картата - ние обърнахме посоката. Когато се обръща посоката, постоянно е мъчно - провокира протести, революции, раздразнения ”, сподели Борисов.

Има две константи в българската страна – валутният ръб и участието в Европейски Съюз и НАТО. Налице е цялостен публичен консенсус в тяхна поддръжка, изключително що се отнася до паричния съвет и Евросъюза – факт, който постоянно се удостоверява от социологическите проучвания. НАТО е по-слабо известен, а и в митинга вземат участие партии, които са негови съперници – като „ Възраждане ”. Нищо обаче не потвърждава, че огромните политически играчи, от които зависи ориста на страната, са подготвени да слагат под въпрос присъединяване ни в евроатлантическата общественост. Българска социалистическа партия, която най-често е прицел на такива обвинявания, е изцяло интегрирана в европейската политическа система. А упрекваният в проруски настроения президент Румен Радев е ученик на американски военни учебни заведения. Освен това надали има друго държавно управление, което да е направило повече за съветските ползи от това на Борисов - като се почне от така наречен Балкански поток, който единствено ще затвърди съветския газов монопол у нас, и се стигне до обречените опити да се реанимира АЕЦ " Белене ".

 

Опорна точка 4: Без ГЕРБ мафията ще превземе страната

 

„ Мафията сега желае да смъкна държавното управление. Контрабанда, хазарт, всичко е на улицата против нас. Това ми дава съображение да смятам, че не би трябвало да се даде оставка. ” Така приказва Борисов, а в това време протестиращите, опозиционните политически сили, задгранични медии и даже евродепутати настояват, че тъкмо неговото държавно управление е обвързано с престъпни ползи. Най-вероятно министър председателят се пробва да отклони от себе си обвиняванията във връзки с подземния свят, като припише такива на своите съперници – нормален трик на властта.

Факт е, че министър председателят и подчинените му институции до момента не са дали нито едно несъмнено доказателство, че негодуванието против кабинета е инспирирано, проведено и насочвано от външни сили. За да му помогне, прокуратурата разгласява запис на диалог сред хазартния необут Васил Божков и някогашния народен представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Александър Паунов, с който се опита да внуши, че митингите са платени от Дубай. От това обаче пострада единствено политическата кариера на Паунов, без да бъде дискредитиран митингът.

Дори и след конфликтите край Народното събрание, на които беше очевидно наличието на провокатори, Министерство на вътрешните работи не съумя да потвърди нищо, а се задоволи с голословни подмятания за скрита политическа интервенция. Това обаче беше задоволително за ГЕРБ, с цел да постави точка на диалозите за оставка на кабинета с претекста, че другояче „ всяко последващо държавно управление може да бъде свалено от власт от представители на престъпния свят ”. Така в действителност ръководещите обявиха, че всяка гражданска акция, на която се появят провокатори, ще се счита априори за компрометирана – макар че подстрекателите на насилието може да работят по поръчка на всеки заинтригуван, в това число и на властта.

 

Опорна точка 5: Без ГЕРБ българите ще гладуват

 

В началото на август общественият министър Деница Сачева – новата политическа звезда на ГЕРБ, напълно насериозно заплаши страната, че „ при служебно държавно управление гладни хора ще излязат на улиците през септември и октомври ” и че при идващото държавно управление обществените стратегии щели да спрат. Вече преполовихме септември и единствените хора на улицата са тези, които желаят оставката на държавното управление, в което тя взе участие. Вероятно, в случай че я попитаме в този момент, Сачева ще отмести прогнозата си още един-два месеца напред. След това с още толкоз. И по този начин до момента в който дойдат изборите. Тук обаче прозира един фундаментален проблем на всички ръководещи - те възприемат политиките като лични актове, зависещи от благоволението на един или различен министър. Всъщност, в случай че една политика е добра, няма никакъв проблем да се извършва от всякакво държавно управление. Няма потребност хората да се надяват Сачева да остане министър.

 

Опорна точка 6: Без ГЕРБ няма кой да приема закони

 

От всичко, което вождът на ГЕРБ и обкръжението му споделят, това е единственото, което е частично правилно. Ако държавното управление подаде оставка, тогава президентът Румен Радев ще би трябвало да назначи длъжностен кабинет, който да ръководи страната до провеждането на предварителни избори. Дотогава страната ще действа без парламент.

И макар сериозното състояние, в което се намира страната през последните месеци поради пандемията, опцията за живот без депутати се приема напълно умерено от хората. И фактически мотиви за терзание няма. Държавните и локалните органи отгоре-отгоре се понаучиха да работят в изискванията на рецесия. В сегашния миг Народното събрание не може да им бъде потребен, а по-скоро нездравословен, като се има поради качеството на законите, които създава. Наистина без депутатите не може да се разгласи изключително състояние, в случай че обстановката с COVID-19 се утежни. Но и в този момент живеем в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, която разрешава на здравните управляващи да вземат крути ограничения, в случай че преценяват за належащо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР