Българската Морска администрация поема част от разследването за потъването на

...
Българската Морска администрация поема част от разследването за потъването на
Коментари Харесай

Задържаха във Варна кораба, блъснал Мухамед Зет

Българската Морска администрация поема част от следствието за потъването на кораба " Мохамад Зет " край крайбрежията на Румъния. Това се постанова, откакто стана ясно, че в конфликта е взел участие корабът " Мишел ", който тази заран дебаркира на пристанище Варна. Корабокрушението стана през вчерашния ден рано сутринта, на 26 морски благи от брега. След случая трима моряци са в неопределеност. Осем бяха избавени.

Корабът “Мишел ”, който плава под флага на Коморските острови е влезнал в пристанище Варна Изток към 8 часа тази заран. По носа му има забележими вреди от конфликт. “Мишел ” транспортира железни тръби от Украйна за Съединените щати, които би трябвало да бъдат претрупани на различен транспортен съд във Варна. Веднага след влизането в нашето пристанище корабът е тестван от “Морска администрация ”, защото от румънска страна е получена информация за присъединяване му в случай, заяви шефът на организацията във Варна.

" Беше открито, че има градивни нарушавания по носовата част на кораба и беше открито в допълнение, че в действителност това е корабът, който взе участие в случай с транспортен съд Мохамад Зет през вчерашния ден. Вече имаме доклад от капитана, който изрично декларира, че той е участващият транспортен съд в този случай ", сподели к.д.п. Валентин Енчев, шеф Дирекция МА - Варна.

Катастрофата сред двата кораба е станала към 4 часа сутринта, след конфликта “Мохамад Зет ” потъва. 8 души от 11-членния екипаж са избавени.

" Те са били избавени на борда навръх този транспортен съд, който дойде през днешния ден във Варна и са били предадени след това на службите по търсене и избавяне ", изясни още Валентин Енчев.

Разследването на случая се води от прокуратурата в Констанца и главните дейности ще бъдат осъществени от румънската страна. Българската Морска администрация оказва подпомагане по силата на Международния кодекс за осъществяване на следствия на морските катастрофи и произшествия.

" Във всички случаи ще се разпечата корабният дневник, ще се извади извлечение от машинният дневник, ще се ревизира във всички случаи какъв е записът на уреда за записване данните от морския автобус. Тези неща ще бъдат докладвани както и в нашата администрация, допускам, ще бъдат координирани с морската администрация на Румъния. Това, че другият транспортен съд е потопен, не значи, че корабът “Мишел ” е 100% отговорен. Това нещо ще бъде открито занапред. Предполагам, със съдействието и на Българската морска администрация ", добави Владимир Владимиров, юрист по морско право.

В момента корабът “Мишел ” е в пристанище Варна, където разтоварва металните тръби, които транспортира за България. Тук той ще изчака решението къде ще бъде ремонтиран, откакто следствието завърши.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР