Протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини обхванаха най-малко

...
Протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини обхванаха най-малко
Коментари Харесай

Протести в 19 града в Иран

Протестите, провокирани от гибелта на 22-годишната Махса Амини обгърнаха минимум 19 града в Иран в сряда, макар, че силите за сигурност нападнаха стачкуващите по улиците, споделиха деятели, представени от Associated Press.

Протестите поради гибелта на младата жена, задържана от моралната полиция и убита в ареста, се трансфораха в едно от най-големите провокации пред иранската теокрация след Зеленото придвижване в страната през 2009 година В митингите вземат участие и петролни служащи, гимназисти и дами, маршируващи без наложителните забрадки, цитира news.bg.

Призивите за митинги, почнали по обяд в сряда, доведоха до всеобщо разполагане на полиция за битка с безредиците и цивилни служители на реда в Техеран и други градове. Свидетели също оповестиха за спирания на мобилния интернет.

Въпреки натиска, очевидци видяха най-малко една проява в Техеран на към 30 дами, които бяха свалили забрадките си, до момента в който скандираха: " Смърт на диктатора! " Тези крясъци, отнасящи се до висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей, могат да доведат до развой при закрити порти в Революционния съд на страната, като дамите са застрашени от смъртна присъда.

Преминаващите коли са свирили с клаксони в поддръжка на дамите макар заканите на силите за сигурност. Други дами просто се движат без хиджаб в безмълвен митинг, споделиха очевидци. Демонстрации се организираха и в университетските кампуси в Техеран.

Адвокати също спокойно демонстрираха пред Иранската централна адвокатска гилдия в Техеран, скандирайки: " Жена, живот, независимост " - девиз на демонстрациите до момента. Най-малко трима юристи са измежду към две дузини задържани, оповестиха ирански правозащитници.

Събирането на информация за демонстрациите остава мъчно на фона на интернет рестриктивните мерки и арестите на минимум 40 публицисти в страната, съгласно Комитета за отбрана на публицистите.

Правителството на Иран упорства, че Амини не е била измъчвана, само че фамилията ѝ споделя, че по тялото ѝ е имало синини и други признаци на побой, откакто е била арестувана за нарушение на прецизния дрескод на Ислямската република.

Хаменей, говорейки в сряда пред Съвета по целенасоченост на страната, още веднъж съобщи, че външните врагове на Иран подклаждат " изолирани " демонстрации.

" Някои от тези хора са противников маши и работят за врага ", сподели Хаменей.

Дори иранската държавна телевизия, от дълго време следена от хардлайнерите в страната, излъчи фрагменти, които разказва по какъв начин дами стачкуват в поддръжка на наложителното носене на хиджаб в Иран. Само в Афганистан и Иран носенето на хиджаб се постанова със закони и със мощ.

Гневът е изключително изострен в кюрдските райони в Западен Иран, защото Амини е от кюрдския етнос. В региона са затворени в това число частни магазини, чийто притежатели също поддържат митингите.

Базирана в Осло организация, Iran Human Rights, пресметна в сряда, че минимум 201 души са били убити по време на последните арести. Това включва към 90 души, убити от силите за сигурност в източния ирански град Захедан на фона на демонстрации против служител на реда, упрекнат в обезчестяване в обособен случай. Иранските управляващи описаха насилието в Захедан като включващо неназовани сепаратисти, без даване на детайлности или доказателства.

Появиха се многочислени видеоклипове на полиция за битка с безредиците, стреляща по стачкуващите, като някои евентуално употребяват бойни патрони. Очевидно усещайки натиска на обществеността, началникът на иранската полиция военачалник Хосейн Ащари съобщи по държавната телевизия в сряда, без да даде доказателства, че " контрареволюционни групи в чужбина " са носили полицейски униформи и са стреляли по стачкуващите. Той твърди, че неговите чиновници са арестували някои от тези хора.

Междувременно министърът на образованието на Иран Юсуф Нури даде първото удостоверение, че деца в учебна възраст са били задържани по време на митингите. Той отхвърли да предложи числа за тези арести, заяви вестник Shargh, като единствено сподели, че арестуваните са били сложени " в психиатричен център ", а не в пандиза.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР