Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение

...
Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение
Коментари Харесай

Правителството одобри промени относно кредитните институции

Със свое решение държавното управление утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции (ЗКИ).

Законопроектът планува промени в националната правна рамка в региона на пруденциалния контрол, обусловени от приемането на еврото като законно платежно средство в Република България и произлизащата от това роля на Българската национална банка (БНБ) в Единния контролен механизъм (ЕНМ).

Създават се предпоставки за реализиране на ефикасен банков контрол съгласно настоящите правила на еврозоната, като разпределението на надзорните пълномощия сред ЕЦБ и Българска народна банка се привежда в сходство с условията на Регламент (ЕС) № 1024/2013 и Регламент (ЕС) № 468/2014.

С въвеждането на еврото в Република България настоящият режим на тясно съдействие сред ЕЦБ и Българска народна банка ще се прекрати и присъединяване на страната ни в ЕНМ ще бъде аналогично на това на всички други държави-членки в еврозоната.

Предложените промени влизат в действие от датата, посочена в Решение на Съвета на Европейския съюз за анулация на дерогацията за Република България, признато в сходство с член 140, параграф 2 от Договора за действието на Европейски Съюз.

С друго решение кабинетът утвърди план на Закон за допълнение на Закона за кредитните институции.

Със законопроекта се предлага да бъде допълнена наредбата на член 56а, алинея 3, т. 2 от Закона за кредитните институции (ЗКИ), като към структурите на Министерство на вътрешните работи (МВР) с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска национална банка (БНБ) се прибавят Главна дирекция " Гранична полиция “ (ГДГП) и дирекция " Вътрешна сигурност “ (ДВС).

Предлагането допълнение на член 56а, алинея 3, т. 2 от ЗКИ ще даде опция ГДГП и ДВС, като структури на Министерство на вътрешните работи да бъдат избрани с право на достъп до електронната осведомителна система на Българска народна банка. С предлаганото допълнение на посочената наредба на ЗКИ се цели застраховане осъществяването на функционалните отговорности на органите на ГДГП и на ДВС при реализиране на оперативно-издирвателната активност, осъществяването на инспекции и следствието на закононарушения. Така ще се обезпечи достъп до значима спомагателна информация, което ще подсигурява осъществяването в цялостен размер на дейностите по документиране на закононарушения и нарушавания, като се събира и информация за финансови средства, добити от незаконосъобразна и незаконна активност, както и по-пълно, всестранно и обективно следствие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР