Протестите на хора с ярки жилетки предизвикаха хаос по пътищата

...
Протестите на хора с ярки жилетки предизвикаха хаос по пътищата
Коментари Харесай

Какво да чака Франция от протестите на „жълтите жилетки“?

Протестите на хора с ярки жилетки провокираха безпорядък по пътищата във Франция и породиха съпроводени с принуждение конфликти в Париж през последните дни. Но кои са протестиращите " жълти жилетки " и какво ще стане?

За какво са тези митинги?

Движението се разрастна непринудено предишния месец против нараствания в налозите за гориво за коли, като поддръжниците носеха защитните жилетки, които са част от оборудването на всички френски транспортни средства.

Подкрепени от хора в дребните градове и в провинцията, където множеството се придвижват с кола, те прераснаха в по-масово придвижване против възприеманото като користолюбие от страна на президента Еманюел Макрон в интерес на богатите и огромните градове.

След национални пътни блокади, по време на които двама души починаха при произшествия, съпроводена с принуждение проява в Париж през последния уикенд стана знак за пропастта сред градските елити и провинциалната „ изоставена “ Франция.

Целите на поддръжниците са неразбираеми. Мнозина се оплакват, че едвам съумяват някак си да карат и да получават нищожни публични услуги в подмяна на едни от най-високите данъчни сметки в Европа.

Някои желаят да бъдат анулирани данъчните облекчения на Макрон за богатите, до момента в който други желаят повече ограничения, с цел да се помога на най-бедните.

Много от тях приканиха президента, който е някогашен капиталов банкер, да подаде оставка.

Какво прави тези митинги разнообразни?

Франция има дълга история на протестни придвижвания, които са се разгаряли и са изчезвали, с които французите са се противопоставяли на всичко, от налози върху горивата до гей бракове.

Анализаторите споделят, че това, което прави " жълтите жилетки " необикновени, е методът, по който тяхното придвижване се сплотява без водачи, проведено посредством обществени медии.

„ Жилетките “ също по този начин са представители на редица обществени и политически среди, макар че държавното управление упрекна крайнодесни поддръжници за насилието в Шанз-Елизе предходната седмица.

Като относително необятен съюз, сегашният се опълчва на друго непринудено придвижване, което се популяризира във Франция през 2016 година, " Nuit Debout ", което е ляво.

" Има хора, които гласоподаваха за (крайнодесния) „ Национален общ брой “, само че също по този начин и доста хора, които не гласоподават и хора, които гласоподаваха за Макрон ", споделя Даниел Тартаковски, професор по модерна история.

Могат ли те да продължат?

Засега „ жълтите жилетки “ се радват на много необятна социална поддръжка: анкета предходната седмица демонстрира, че към 70 % считат, че митингите са оправдани.

Първият ден на митинга 17 ноември видя, че към 300 000 души се озоваваха в народен мащаб на пътни блокади, като спорадичните митинги продължиха и през седмицата.

Но предходната събота взеха присъединяване единствено към 100 000, подсказвайки, че митингите залязват.

" Движението може да изчезне заради износването ", сподели Жером Сен Мари, началник на изследователската организация Pollingvox.

" Ако идната събота има единствено 50 000 души, всичко свърши ", предвижда той.

Но почналото като " непринудено и хоризонтално " придвижване “, както го назова Сен Мари, в този момент демонстрира, че се стреми да стане по-организирано.

„ Жълтите жилетки “ оповестиха в понеделник, че предлагат делегация от осем души за договаряния с държавното управление.

Министърът на околната среда Франсоа дьо Ружи би трябвало да се срещне с членове на придвижването за първи път още във вторник.

Как реагира Макрон?

Макрон пристигна на власт, обещавайки да възвърне доверието в политиката, само че митингите провокираха необятен яд във връзка с про-бизнес политиките и виждат елитарността по улиците.

Тъй като оценките за утвърждение са към 30%, мнозина протестиращи считат Макрон за нахален и нямащ контакт с хората, които живеят непретенциозно в провинциална Франция.

Той употребява тирада пред нацията във вторник, с цел да подчертае, че е чул гнева на хората, само че посочи, че упорства за ограничения против замърсяването.

Признавайки, че протестиращите се тормозят да оцелеят " в края на месеца ", за разлика от желанието на държавното управление да отклони " края на света " с по-зелени политики, той даде обещание: " Ще се оправим и с двете ".

След като по-ранни оферти, помощите за бедните фамилии не съумяха да отстранят митингите, той предложи по-малки отстъпки, като обзор на налозите върху горивата при положение на скок на международните цени на петрола.

Според анализатори митингите биха могли да нанесат обилни вреди на стопанската система, в случай че продължат в навечерието на Коледа.

Финансовият министър Брюно льо Мер сподели, че огромните търговци на дребно са претърпели спад от 35% в приходите в първия ден на пътните блокади и спад от 18% в събота.

Докато траят митингите, Сен Мари сподели: " Това, което това придвижване роди - това неодобрение и яд към държавните политики и към Еманюел Макрон - няма да изчезне бързо ". /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР