Протестиращите професионалисти по здравни грижи блокираха за час движението по

...
Протестиращите професионалисти по здравни грижи блокираха за час движението по
Коментари Харесай

Протестиращи медици затвориха булевард и спряха тролеи

Протестиращите експерти по здравни грижи блокираха за час придвижването по основния за Враца бул. " Втори юни " до МБАЛ " Христо Ботев " през вчерашния ден по обяд. Протестът им беше ориентиран към здравното ведомство и министър Кирил Ананиев, който даде обещание нарастване на заплатите, само че такова до момента няма. От ограничаването на придвижването пострада главно градският превоз, а тролеите не се движеха до 14 ч., защото недоволните отхвърлиха да ги пропущат.

Освен недоволството си от възнагражденията експертите по здравни грижи още веднъж сложиха настояванията си, едно от които е да отпадне комерсиалният статут на лечебните заведения.

Припомняме, че при започване на месеца медицинските сестри от всички отделения желаеха среща с шефа Евгени Любенов, с цел да получат гаранции, че ще им бъдат изплатени следващите забавени заплати. Той обаче още веднъж не поел отговорност да дефинира точна дата за превод на дължимите хонорари. Според осведомени, като се изключи че няма пари за заплати, няма и медикаменти от първа нужда и не дава отговор на истината изказванието на Любенов, че в болничното заведение има всички нужни медикаменти.

Преди дни ДУМА писа, че против МБАЛ " Христо Ботев " са заведени 18 каузи за просрочени отговорности за над 3 млн. лева за парно, ток, вода, за доставка на медикаменти, за осъществена здравна активност, за защита и за доставка на програмен продукт. В началото на юни стана ясно, че заплатите за април на чиновниците в лечебното заведение още веднъж са забавени. Затова Министерство на здравеопазването отпусна предплатено средства за действия по Наредба 3, с които да бъдат изплатени възнагражденията на работещите в лечебното заведение за април и задатък за май.

Болницата във Враца е в извънредно тежко финансово състояние. Работещите стачкуват от месеци поради неплатени заплати.

През април министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи, че за 2019 година болничното заведение във Враца ще получи по линия на контракта с НЗОК близо 900 000 лева повече спрямо 2018 година, а нарастването на дотацията от Министерство на здравеопазването по Наредба 3 е 141 000 лева Сумарно средствата, с които болничното заведение във Враца ще прави активност през 2019 година, са увеличени с 1 039 400 лева по отношение на 2018 година

От юли болничното заведение ще има нов шеф - доктор Петър Керемедчиев, оповестява Здраве.нет. ДУМА напомня, че сегашният шеф Евгени Любенов зае поста в края на април 2018 година, откакто доктор Орлин Цветков подаде оставка през февруари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР