Протеините безспорно са най-популярните фитнес добавки. В чист вид това

...
Протеините безспорно са най-популярните фитнес добавки. В чист вид това
Коментари Харесай

Кои типове протеин са най-полезни за фитнеса?


Протеините несъмнено са най-популярните фитнес добавки . В чист тип това са артикули, които не крият риск от странични и нежелани резултати, а правят тъкмо това, за което са предопределени – укрепват мускулатурата и подтикват построяването на нова мускулна тъкан . Предлагат се разнородни видове протеинови артикули, разграничени на база на формата на белтъка в тях и на суровината, от която са извлечени.

Според това в каква форма е белтъкът

в тях протеиновите фитнес добавки биват:
Протеин концентрат : Те съдържат белтъчини, извлечени непосредствено от животинска или растителна суровина чрез термична и ензимна обработка. Концентрацията на протеин в тези артикули е 60%-80% от общата маса, а останалото наличие се пада а въглехидрати и мазнини; Протеин изолат : Те минават през спомагателна обработка, която отстранява огромна част от непотребните мазнини и въглехидрати и концентрира белтъчините до 90%-95% от общата маса; Протеин хидролизaт : Този вид протеинови добавки са получени след още една спомагателна термична и ензимна обработка, която раздира част от връзките сред обособените аминокиселини в състава на протеина. Получават се доста къси пептиди, които организмът усвоява доста по-лесно и те доближават мускулатурата по-бързо. Протеин хидролизатът е най-пълноценният източник на белтъчини за практикуващите фитнес занимания;

Според суровината, от която се извличат, най-честите видове протеинови фитнес добавки са:

Суроватъчен протеин
Извлича се от суроватката, получена при производството на сирене от прясно мляко. Много пълностоен източник на левцин – основна аминокиселина за построяването на нова мускулна тъкан. Когато е под формата на елементарен концентрат, а не на изолат или хидролизат, съдържа огромно количество млечна захар (лактоза), която доста хора метаболизират мъчно.

Свързани публикации.. Протеинов шейк – преди или след подготовка? 0 3 извършения, които горят най-вече калории 0 За стегнат стомах – силова подготовка или джогинг? 0

Яйчен протеин
От всички богати на протеин хранителни артикули яйцата се метаболизират и усвояват най-лесно и бързо. Яйчният протеин се извлича от белтъка на яйцето и подсигурява всички незаменими аминокиселини , които организмът ни не може да си синтезира самичък. Освен това той е вторият най-богат източник на значимата аминокиселина левцин след суроватъчния протеин.

Грахов протеин
През последните години той е най-популярен измежду вегетарианците и веганите, практикуващи фитнес. Съдържа съвсем всички незаменими аминокиселини. Единственият му минус е, че се усвоява малко по-бавно от суроватъчния и яйчния протеин.

Важно е да се означи, че всеки човек всмуква с друг интензитет протеиновите фитнес добавки. В множеството случаи обаче тези добавки подкрепят укрепването на мускулатурата и ускоряват резултата от фитнес тренировките. Най-съществен е резултатът при хора, които по една или друга причина не съумяват да си набират нужното на ден количество протеин с храната.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР