Какво представлява пириформис синдром? За да разберете какво представлява този

...
Какво представлява пириформис синдром? За да разберете какво представлява този
Коментари Харесай

Пириформис синдром и кинезитерапия с д-р Христо Димитров


Какво съставлява пириформис синдром?

За да разберете какво съставлява този синдром ще стартираме първо с това какво е пириформис. Това е крушовидният мускул (m. Piriformis, Пириформис), който се намира в задната част на тазобедрената става и седалището, паралелно на междинния седалищен мускул (m. gluteus medius). Началните залавни места са му върху кръстцовата кост (os sacrum). Пириформис минава през отвора, където се спуска и седалищния нерв (n. ischiadicus) и приключва върху главата на бедрената кост. При към 10 - 15 % от човешката популация седалищният нерв минава през влакната на крушовидния мускул.

Какво деяние има крушовидният мускул?

Пириформис, при анатомична позиция на човешкото тяло (изправено тяло) е външен ротатор в тазобедрената става, което значи, че е значим стабилизатор в региона на тазобедрената става, таза и взе участие в обезпечаването на така наречен “централна стабилност” (core stability). Централната непоклатимост означва вярна, координирана работа на група мускули в региона на долната част на натрупа осигуряващи устойчиво тяло и оттова верни и координирани придвижвания на горните и долните крака.

Често с смяната на разнообразни позиции пириформис трансформира и своето деяние. При сгъната позиция в тазобедренаата става той към този момент работи като вътрешен ротатор (например при седеж на стол, в кола и др.) Основната му цел е стабилизация на главата на бедрената кост в тазобедрената става. При седяща позиция на човек пириформис взе участие в абдукцията на тазобедрената става (ТБС), да вземем за пример при пренасяне от един стол на различен без изправяне, при пренасяне на краката отвън колата преди излизане от нея и ставане. Пириформис стабилизира ТБС при изопачаване (ротиране) на натрупа също по този начин взе участие при стабилизиране на таза да вземем за пример при ставане от седалка в движещ се рейс.

Свързани публикации.. Предадената болежка при мускулно-скелетни дисфункции. Кинезитерапия с доктор Христо Димитров 0 Кинезитерапия при болки в гърба (торакален дял на гръбначния стълб) 0 Какво ни демонстрира походката за здравето? 1

Тъй като при 10-15% от хората, целият седалищен нерв или част от него минават през Пириформис преди да се спусне надолу по крайници. Това събитие може да аргументи „ Пириформис синдром”, който е причина въпреки и не толкоз честа за болки по хода на нерва чак до петата, както и болки в региона на седалището. Скъсеният и под напрежение крушовиден мускул притиска седалищния нерв, което предизвиква симптоматика. При присъединяване на пириформис в толкоз доста ежедневни двигателни интензивности на човек не е учудващо появяването на отмалялост в него, повишение на неговия мускулен тонус и съкращаване, а оттова и поява на мъчителни признаци, отмалялост, тежест в региона на седалището и целия крайник.

Пириформис синдромът постоянно се обърква с контузии в задната бедрена мускулатура или тъй наречените ишиокрурална мускулатура. Също по този начин може да се обърка с предадена болежка от прилепяне на нервно коренче в региона на лумбалния дял на гръбначния дирек!

Кинезитерапията (физиотерапия) е едно от главните средства за справяне на синдрома, включващо релаксиращи (намаляващи тонуса на мускула) нервно-мускулни техники, мануална терапия, независим стречинг, приоцептивни извършения в региона на тазобедрента става и тялото и други

Правилната функционална диагностика от страна на кинезитерапевта, вярно снета история/анамнеза на казуса могат да разкрият общата клинична картина на казуса и да оказват помощ за подбирането на точните кинезитерапевтични средства и способи за лекуване и повлияване на болката.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР