Пътуването със свален прозорец или пуснат климатик определено е приятно,

...
Пътуването със свален прозорец или пуснат климатик определено е приятно,
Коментари Харесай

Кинезитерапия при възпаление на лицевия нерв. Кинезитерапия с д-р Христо Димитров


Пътуването със свален прозорец или пуснат климатик несъмнено е прелестно, само че може да има доста неприятни последици -

инфектиране на лицевия нерв (т.нар.Nevritis nervus facialis, Парализа на Бел), а след това това води до пареза на лицевата мускулатура.

Т.н. фациалис е постоянно срещан проблем през лятото в жегите и през зимата, когато ниските температури и нежеланието на доста хора да носят шал и шапка водят до сериозна увреда на нерва, респективно, и на мускулатурата на лицето.

Причината за болестта постоянно се дължи на подценявансето на

заплахата и занемаряване

препоръките на експертите, да не се стои на течение. Студената въздушна бликам на климатика не трябва да е ориентирана към главата. Важно е да се означи, че един път прекаран фациалисът още веднъж може да сътвори проблеми, в случай че не се съблюдават някои обикновени правила, като неизлагане на течение, мраз, излизане от топло помещение на студено и назад и така нататък

За да изясним какъв брой съществено заболяване е фациалисът, би трябвало да знаем, че nervus facialis e 7-ми подред от общо 12-те черепно-мозъчни нерва и дава отговор за инервациятя на всички мускули на лицето (с изключение на дъвкателния), както и за способността на предните 2/3 от езика да усещат усетите.

Nervus facialis съдържа моторни, сетивни и парасимпатикови нишки. През така наречен стиломастоиден отвор, намиращ се зад ухото нервът напуща черепа и навлиза в горната повърхнина на паротидната жлеза, където се разделя на голям брой дребни клонки, инервиращи цялото ни лице. От лицевия нерв се оформят двете двигателни елементи – първата, инервираща горните лицеви мускули и втората – инервираща надлежно долните мускули.

Съчетанието от предразполагащи фактори, каквито са притеснение на костния канал, през който минава лицевият нерв и простудата – течение при пътешестване с транспортно средство, при отворен прозорец, дълготрайно излагане на мраз (вкл. и след взимане на душ или да вземем за пример парна баня при спа процедури), продължителна работа на климатик и други покачват риска от инфектиране на фациалис.

Увредата на нерва и респективно парезата на мускулите може да се раздели на два съществени вида - централен и периферен вид. При централен вид увреда (инсулт) се следи дисфункция на мимическата мускулатура в долната половина лицето (долен клон). При периферен вид увреда (извън основния мозък), и двата клона са наранено - горната част и долната част.

Засягането на горната част на лицето води до:

Изглаждане на бръчките на челото;

Уголемяване на очната цепка;

Невъзможност за покачване на веждите и набръчкване на челото

Недостатъчно затваряне на клепача:

Поява на признака на Бел – неспособност за затваряне на окото откъм страната на увредата, с отклонение на очната ябълка нагоре и на открито при опит за затваряне на окото.

Засягането на долната половина на лицето:

От наранена страна устният ъгъл е увиснал;

Придърпване на устния ъгъл към хубавичко страна, заради мощната мускулатура;

Изглаждане на назолабиалната дипла (от устата до основата на носа)

Невъзможност за свирене с уста, надуване на бузите и проявление на бузите;

Задържане на част от храната сред бузата и зъбите от засегнатата страна;

Друг признак присъщ за неврит на лицевия нерв, това е нарушаване на усета в предните 2/3 на езика.

Симптомите при фациалис се демонстрират до към 48 часа след увреждане на нерва и са с друга степен, според от мястото и тежестта на парализата.

Свързани публикации.. Пириформис синдром и кинезитерапия с доктор Христо Димитров 0 Предадена болежка в коляното. Кинезитерапия с доктор Христо Димитров 0 Фациалис - не стойте на течение 0

Въпреки, че при някои пациенти положението минава непринудено и без терапия, налага се, още след поява на първите признаци да се направи консултация със експерт невролог, който да дефинира тежестта на фациалиса и да назначи лекуване.

Лечението се дефинира според от повода, провокирала парализата на нерва, както и от степента на самата парализа.

Колкото по-рано пациентът потърси профилирана помощ, толкоз лекуването е по-бързо и рисковете от затруднения са по-малки. Колкото по-дълго време нервът е инфектиран, толкоз по-трайни могат да са следствията и уврежданията.

Успоредно с лечението назначена от лекаря – невролог е належащо да се стартира с приложението на преформирани физикални фактори и кинезитерапия.

От преформираните фактори изборът пада на лекуване с топлинни процедури, нискочестотните токове, ултразвукова терапия, светлинни процедури и други

От кинезитерапията според от квалификацията на терапевта сполучливо се ползват масажните похвати, техники и правила от проприоцептивното нервно мускулно облекчение (PNF, ПНУ) като аналитични извършения за всеки повреден мускул на лицето, езика клепачите устните и така нататък

Първоначално лечението се ползва от тилен лег на пациента за елиминиране резултата на гравитацията. Обикновено според от тежестта на болестта възобновяване трае от няколко седмици до няколко месеца.

4792
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР