Прословутият д-р Джеймс Бари всъщност е роден като Маргарет Ан

...
Прословутият д-р Джеймс Бари всъщност е роден като Маргарет Ан
Коментари Харесай

Невероятният таен живот на д-р Джеймс Бари

Прословутият доктор Джеймс Бари в действителност е роден като Маргарет Ан Бълкли към 25 юли 1789 година в град Корк, Ирландия. По това време дамите имали стеснен достъп до обучение и не им било разрешено да практикуват някои дисциплини, включително и медицина. Но Маргарет се трансформира в модернист в лекарското занятие и доста кадърен хирург. Цената – да се показва за мъж в продължение на повече от 50 години.

От дребна ирландката е мощно привлечена от науката. Като младеж е изнасилена от собствен чичо, забременява и ражда дете, което е отгледано в фамилията като нейна сестра. Поне по този начин настояват множеството източници. Голямата й фантазия още по това време е да стане доктор. Младото момиче не може да се помири с обстоятелството, че й е неразрешено да учи и практикува медицина, единствено тъй като е жена.

Няколко години по-късно татко й Йеремия, влиза в пандиза за неплатени задължения и семейство Бъкли затъва в мизерия. Това принуждава Маргарет и майка й Мери Ан да заминат за Лондон, където живее вуйчото на момичето – Джеймс Бари. Той е високопоставена персона в английското общество – екстравагантен художник и професор по живопис в Лондонската Кралска академия.
Двете дами стартират да поддържат връзка с приятелите на Бари, в това число с военачалник Франсиско де Миранда – прочут венецуелски бунтовник, изпратен в заточение. Мъжете са мощно впечатлени от младата Маргарет и нейното високо интелектуално равнище. През 1806 година същинският Джеймс Бари си отива от този свят, като завещава на Мери Ан и Маргарет богато завещание, а както ще се окаже по-късно – и личното си име.
Само 3 години след гибелта му Маргарет Бълкли изчезва вечно от лицето на Земята. Младата жена, жадна за познания и достъп до правата на мъжете в техния неразрешен мъжки свят, решително влиза в него. Тя подстригва косата си, стартира да се облича като мъж и да се показва като господин Джеймс Бари. Заминава за Единбург, където се записва да учи по този начин мечтаната компетентност – медицина. Твърди, че е по-млада от действителната си възраст, с цел да може посочените години да подхождат на другояче нежните й женски черти. Заради ниския растеж, тънкия, даже креслив глас, слабото тяло и гладката кожа на младия Бари стартират да се носят клюки, че момчето евентуално е още по-малко, в сравнение с претендира. Но това не се оказва проблем за Маргарет. С малко помощ от един от авторитетните другари на починалия си вуйчо тя продължава самоуверено напред – по пътя към сбъдването на огромната си фантазия – един ден да бъде същински доктор.
На 22-годишна възраст ирландката получава своята тапия по медицина и по-късно подготовка „ хирург “ от Кралския лицей в Лондон. Записва се в армията като помощник-хирург. Впоследствие отпътува за Кейптаун, Южна Африка, където практикува специалността си повече от 10 години.

Сприятелява се с локалния губернатор – лорд Чарлз Съмърсет, който Маргарет назовава „ мой съвсем единствен другар “ и който съгласно слуховете бил осведомен с огромната загадка, която тя криела. Появяват се голям брой клюки по отношение на връзката и взаимоотношенията сред „ двамата мъже “. Те се ускоряват още повече, когато доктор Бари се мести да живее в имението на Съмърсет. Доктор Бари е определян като раздразним и постоянно превзет изцяло от гнева си (най-вероятно поради полаганите безчовечен старания да наподобява и да се държи като мъж) господин. Той хвърлял шишета с медикаменти по пациенти и сътрудници, удрял ги и даже взел участие в двубой на честа, в който, за благополучие, и двете страни остават невредими.

Въпреки буйния си манталитет, доктор Джеймс Бари е непостижим за времето си експерт и пионер в хирургията. Той (тя) прави първото сполучливо цезарово сечение – при такава интервенция за първи път в историята оцеляват и майката, и детето, което е кръстено Джеймс Бари Муник в негова чест. Отдаденият доктор лекува както богатите и значими персони, по този начин и бедните африкански мъже, дами и деца, противопоставяйки се очевидно на расовата и класова дискриминация. Има свидетелства, че лекувал даже прокажени, от които всички бягали далеко, военнопленници и пандизчии. Изключително деен бил в обществения живот и най-много в приемането на нужни промени в опазването на здравето. Съдейства интензивно и за проектирането на по-добра водоснабдителна и канализационна система в Кейптаун.
 Джеймс Бари на напреднала възраст Джеймс Бари (вляво) на напреднала възраст
През 1828 година скритата под маската на доктор Бари Маргарет Бълкли е командирована да практикува на остров Мавриций. След това работи в Ямайка и на остров Света Елена. Там тя се сблъсква с сътрудник хирург от армията, който спомага за арестуването й и я изправя пред боен съд. Обвинението – „ държание, неподобаващо на характера на офицер и благородник “. Съдът обаче я оправдава.
Умира от дизентерия на 25 юли 1865 година Предсмъртното му предпочитание е тялото му да не бъде изследвано и мито преди погребението и да го заровят с облеклата, в които е облечен на смъртния си одър. В последните си мигове Маргарет неистово желае да резервира неразкрита тайната, която пази в продължение на цели 56 години. Тези стремежи обаче по този начин и не са задоволени.
Когато здравната сестра съблича тялото на покойника, ахва от изненада. Тайната на мнимия лекар Джеймс Бари освен е разкрита, само че и става притежание на всички, които са го познавали. Някои настояват, че са подозирали каква е същинската му идентичност още приживе. При аутопсията по тялото са видяни стрии и следи от раждане. Някои поддържат хипотезата, че Маргарет е родила скрито в тийнейджърските си години, други спекулират, че тя и Чарлз Съмърсет са имали свое лично дете, което отглеждали скрито, надалеч от хорските погледи.
Въпреки излязлата нескрито истина, никой не може да отхвърли заслугите и постигнатото от тази жена, предрешена в мъжки одежди. Тя остава в архивите като: първата жена, станала лекар; първия хирург, направил сполучливо цезарово сечение; пионер в болничната промяна и хигиената; първата жена, която се издига до чин общоприет инспектор* в английската армия; медика, създал растително лекуване за сифилис и гонорея; деятеля, разпространявал напълно нова идея за чиста вода и здравословна диета; лекаря, въвел имунизацията против едра шарка измежду колонистите в Африка и други *Генерален контрольор през 19-и век е най-високият чин, който един боен доктор може да доближи.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР