Днес се навършват 165 години от рождението на бащата на

...
Днес се навършват 165 години от рождението на бащата на
Коментари Харесай

„...Една заблуда минава през голяма част от кореспонденцията относно религията...“

Днес се навършват 165 години от рождението на бащата на Шерлок Холмс. Четири романа и 56 описа оставя на човечеството сър Артър Конан Дойл (22 май 1859 – 7 юли 1930) за славния детектив. Над 1000 писма. Стотици излекувани пациенти. И още – есета, стихове, рецензии, пиеси. Неговият Холмс е жив и до през днешния ден в киното, малкия екран, театъра, живописта. Книгите на Конан Дойл разпалват пристрастеността към четеното у младежите от неговите времена, та чак до нашите. Нека си спомним за великия разум на XIX и XX век с една негова публикация, оповестена на 7 август 1906 година в „ Дейли Експрес “.

Урокът на живота
Какъв е пробата за същинската вяра?

При отпечатването на спомагателен асортимент от писмата, които получихме от всички елементи на страната по тематиката „ По-малко ли сме религиозни? “ можем да обърнем особено внимание на деликатния разбор на въпроса, който сър А. Конан Дойл прави в своето задълбочено писмо.

ВЪЗГЛЕДИТЕ НА СЪР А. КОНАН ДОЙЛДо редактора на „ Експрес “
Сър, коства ми се, че една илюзия минава през огромна част от кореспонденцията по отношение на религията във вашите колони и това е постулатът, че всяка форма на обред, в това число ритуала на отиване в огромна каменна постройка за причестяване с великия Невидим, има някакво отношение към същинската вяра.
Урокът, на който животът ме научи е, че това не е по този начин.
Познавам възхитителни хора, които са правили тези практики, и познавам зли хора, които са правили същото. Познавам възхитителните хора, които не са правили такива неща, и познавам множеството от нечестивите. Никога до момента не съм познавал човек, който да е добър, тъй като е ходил на черква, или злобен, тъй като не е ходил. И въпреки всичко в множеството от вашите писма сходни практики се одобряват като най-важни, без значение дали религията отслабва или се усилва. Между тях няма никаква връзка.
Истинските образци за прогрес в същинската вяра са:1. Има ли по-мил и по-широк мироглед за такива тематики, допускащ на всички хора от всички вероизповедания да живеят в другарство и състрадание?2. Криминалната статистика по-малко шокираща ли става?3. Дали пияните са по-малко, което демонстрира, че индивидът се нуждае от по-голям скотски самоконтрол?4. Четат ли хората повече, нараства ли повече посещаемостта на разнообразни просветителни лекции, има ли повече интерес към науката, което демонстрира, че мозъкът надвива над тялото? 6. По-добра ли е възвръщаемостта на спестовната банка, показвайки спестовност и мъжество?7. По-добра ли е възвръщаемостта в търговията, показвайки по-голяма професионализъм и успеваемост?8. Има ли повече благотворителни институции и дали индивидът демонстрира по-ясно възприятието си за дълг към низшите животни?
ПРАКТИЧЕСКИ ТЕСТОВЕТакива на практика проби като тези, които в действителност в по-голямата си част демонстрират прогрес, костват повече от спазванията на ритуалите, по никакъв метод не доказващи добър живот.
Има нападателна форма на вяра, наричаща себе си Догматична религия, която е предизвикала доста повече щета на човешката раса, в сравнение с епидемията или глада. Директно до вратата й би трябвало да бъде сложена освен цялата окървавена история на мохамеданството, само че и всички убийствени каузи, които на собствен ред са опозорили всяка фракция на християнството.
В името на Христос, Апостола на мира, тази ужасна школа на мисълта, в границите на няколко века след Неговата гибел, докара до такива кавги и такива убийства, каквито в никакъв случай не са били чувани в езическата зора. По отношение на доктрината за триединството, остарял теологичен въпрос, се счита, че 100 хиляди души са изгубили живота си – бранители и жертви на вярата. Кръстоносните походи, убийствата на албигойците и севенците, Тридесетгодишната война, инквизицията, издевателствата на католиците над протестантите, не по-малко ужасните издевателства на протестантите над католиците, преследването на неконформистите от Църквата, преследванията на Квакерите от неконформистите, многочислените домашни нещастия и тирании, вгорчаващи живота на безчет доста хора - сигурно, когато всичко това се вземе поради, читателят би трябвало да признае, че Вярата, в позитивно-агресивния смисъл, е предизвикала повече пакости, в сравнение с апетит или мор.
ЗАБЛУДЕНИ СЕКТИВсички секти са били заблудени от хора с едно и също яростно мислене и са си навлекли една и съща кръвна виновност. Познавах единствено четири култа - първичните будисти, квакерите, унитарианците и агностиците, които съгласно мен могат да кажат, че нямат кръв по ръцете си. Със сигурност атеистите не могат, тъй като техните ексцесии във Франция - по време на революцията, а също и през 1870 година - са били толкоз неприятни, колкото тези на църквите.
И каква е главната причина за всичко това? Да кажеш, че вярваш в това, което мозъкът ти не може да схване и което финият ти разсъдък постоянно отхвърля: А прави своето бездоказателствено изказване и го назовава своя религия, Б има право да направи същото. Тогава А и Б се намразват един различен с най-люта ненавист. И това е олицетворението на най-черната глава от историята на света. Ние, които сме като корабокрушенци моряци на този дребен сал на света, движещ се по лицето на безкрайния океан, имаме задоволително работа, с цел да живеем общително между тях, без да се караме горчиво за това, което е оттатък хоризонта.
Може би ще кажете, че даже в тези думи самият аз демонстрирам религиозна липса на състрадание. Но сигурно не е по този начин. Ако католикът откри папата, или англиканския свещеник, или неконформиста духовник и получи помощ по пътя си, тогава във всеки случай това е нещо положително - прелестно нещо - щом кара този човек да бъде по-добър, по-благороден, да бъде човешко създание. Всяка форма на религия е възхитителна, доколкото прави това. Но когато, както в писмата на някои от вашите репортери, се стигне до липса на щедрост и хокане на тези, които имат други способи и показа, тогава това е дребнава проява на двадесети век на това, което се подрежда в историята измежду най-тежките и най-кръвожадните човешки закононарушения.
АРТЪР КОНАН ДОЙЛХотел Ashdown Forest, 3 авг.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР