* Промени в закона за здравето дават допълнителни правомощия* Регионалните

...
* Промени в закона за здравето дават допълнителни правомощия* Регионалните
Коментари Харесай

Министърът ни слага маската когато реши

* Промени в закона за здравето дават спомагателни пълномощия * Регионалните здравни испектори също могат да вкарват ограничения по места
Министърът на опазването на здравето ще може да вкарва наложително носене на предазни маски със своя заповед, даже да няма изключителна епидемиологична конюнктура.

Това плануват промени в Закона за здравето, които бяха признати от Народното събрание на първо четене в четвъртък – последния ден от траялото две години изключително положение/обстановка поради пандемията от ковид. От през днешния ден то към този момент е публично анулирано, а маските са единствено целесъобразни. Одобрените със 121 гласа „ за “ законови промени обаче дават опция за ново въвеждане на ограничения за попречване на разпространяването на заразни заболявания. Това ще става със заповед на министъра на опазването на здравето, по предложение на основния държавен здравен контрольор. 

Ограниченията може да са за обособени области

Мерките, които могат да се вкарват, са от общ темперамент - осъществяване на стерилизация, постоянно проветряване, обезпечаване на съблюдаване на физическа отдалеченост, обвързване за носене на защитни маски на избрани публични места и други Дава се опция да се провеждат имунизационни акции и разкриване на краткотрайни пунктове за имунизация. 

Противоепидемичните ограничения могат да се вкарват в цялата страна, както и в обособени области за избран интервал от време. Даването на спомагателни пълномощия на здравния министър предизивика неодобрение измежду част от опозицията. Елена Гунчева от „ Възраждане “ разяснява, че министърът по свое убеждение може да подреди никой да не влиза на никое място без зелен документ.

Ще заплащат ли на медиците на първа линия

Големи разногласия в пленарната зала провокира и въпросът дали ще отпаднат спомагателните хонорари за медиците на първа линия, които получаваха в допълнение по 1000 лв. в пандемията. Заедно със законопроекта депутатите одобриха и промени в Закона за бюджета на Здравната каса. Те дават опция парите за работещите на първа линия да се заплащат до 3 месеца след края на изключителната епидемиологична конюнктура.

Това е въпрос на договаряния сред Българския лекарски съюз и НЗОК, изясни здравният министър Асена Сербезова. Костадин Ангелов от ГЕРБ сигнализира, че  от 1 април се стопира и изплащането на спомагателните хонорари по 600, 360 и 120 лв. на работещите в лечебните заведения. Според Сербезова сега има диалози за методика за трайно увеличение на заплащането на медиците, с цел да бъде това обезщетено. Дали ще бъде през увеличение на цените на клиничните пътеки или към главната заплата с групов трудов контракт, това са диалози, които сега се водят, изясни тя. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР