Прокуратурата връзва ръцете на Върховния касационен съд да публикува решението

...
Прокуратурата връзва ръцете на Върховния касационен съд да публикува решението
Коментари Харесай

Абсурд: Иванчева, Петрова и Дюлгеров са в затвора, а ВКС не е обявил мотивите си за присъдата

Прокуратурата връзва ръцете на Върховния касационен съд да разгласява решението си по делото " Иванчева ". Причината е, че още не е пратила публично съобщение, че е подхванала дейности по привеждането на ефикасната присъда против някогашния кмет на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева, някогашната ѝ заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Така се стига до парадокса тримата да са към този момент в пандиза, а съдът не може да разгласи обществено за какво ги е признал за отговорни, написа " Сега ".

След съвсем 8 месеца размисъл на 9 ноември Върховен касационен съд излезе с окончателния акт по делото за корупция. Тримата подсъдими дефинитивно бяха приети за отговорни. Иванчева получи 6-годишна присъда и бе наказана да заплати 12 000 лева санкция. Петрова е наказана на 5 години затвор и 10 000 лева санкция. Присъдата на Дюлгеров е 4 години отнемане от независимост и 8000 лева санкция.

Законът за правосъдната власт споделя, че актовете на съдилищата, като се изключи тези по наказателни каузи, с които подсъдимият е наказан да изтърпи надлежно наказване, се разгласяват неотложно след постановяването им на уеб страницата на съда. Съдилищата имат право да разгласяват решенията си, с които присъдите са влезнали в действие, до момента в който не получат съобщение от прокурора, че са подхванати дейности по привеждането им в осъществяване. Това предписание на практика се заобикаля от прокуратурата, която първо пуска известие, с цел да се похвали за присъдата, а по-късно дава зелена светлина за разгласяването ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР