Прокуратурата продължи трайната си тенденция да прекраява знакови разследвания, за

...
Прокуратурата продължи трайната си тенденция да прекраява знакови разследвания, за
Коментари Харесай

Браво, Сарафов! Схемата Nexo отиде в историята

Прокуратурата продължи трайната си наклонност да прекраява знакови следствия, за която тя даваше напоителни конференции, биеше се в гърдите с разкрития и сипеше директни обвинявания. Новият епизод в тази серия е прекратяването на наказателното произвеждане по делото „ Нексо “, за което прокуратурата осведоми с публично известие.

Софийската градска прокуратура публично приключи досъдебното произвеждане против създатели и чиновници на компанията за финансови услуги и артикули въз основата на криптовалути „ Нексо “, тъй като не е намерила задоволително доказателства за осъществено закононарушение.

Така равносметката – близо година след акцията на държавното обвиняване, ДАНС и Националната следствена работа – е, че следствието, почнало с шумни претърсвания и гръмки обвинявания, въобще няма да стигне до съд.

Въпреки това обаче то може да коства милиони, защото малко след обиските един от създателите на компанията – Антони Тренчев предизвести, че най-хубавите компании на световно равнище правят оценка вредите, които прокуратурата е нанесла, и добави, че става въпрос за над 1 милиарда $. Още тогава той предизвести, че обмисля да заведе дело против България в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Реклама

Сега от прокуратурата напомнят, че обвинените бяха четирима – съоснователите Антони Тренчев (който е и някогашен народен представител от „ Реформаторски блок “), Коста Кънчев, Калин Методиев, както и шефът във компанията Траян Николов. Те бяха разследвани и им бяха повдигнати обвинявания за това, че в интервала от 2018 година до януари 2023 година са взели участие в проведена незаконна група, основана с користна цел.

Кънчев и Тренчев бяха привлечени като обвинени и за това, че в интервала от юни 2018 година до януари 2023 година без надлежно позволение по Закона за кредитните институции (ЗКИ) са правили по занимание банкови покупко-продажби посредством онлайн платформата „ Нексо “, а точно – кредитиране и влогонабиране, като предоставяли парични заеми (заеми) в щатски долари, английски паунди и евро на физически лица и търговски сдружения, против приемане на рента, както и влогове против погашение на рента.

В известие от Софийската градска прокуратура показват, че по време на следствието са осъществени редица разпити на очевидци, измежду които и очевидец с загадка идентичност. Изготвени са две експертизи – техническа и банкова, като са изследвани и оценени придвижвания по разплащателни сметки на физически и юридически лица.

Също по този начин са направени сложна съдебно-изкуствоведска и оценителна експертиза, сложна аудиовизуална и съдебно-икономическа експертиза, осъществени са разнообразни процесуално-следствени дейности, свързани с претърсвания, изземвания и огледи на материални доказателства. Изготвени са Европейски заповеди за следствие и са приобщени отговорите по тях, показват от държавното обвиняване.

Наблюдаващите прокурори са стигнали до умозаключение, че не е належащо назначението на експертиза, за която от Висшия правосъден съвет беше обещано позволение на прокуратурата да извърши разход в размер на 500 000 $.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР