Прокуратурата не проверява откъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е

...
Прокуратурата не проверява откъде лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е
Коментари Харесай

ИЗДЪНКА: Тече информация за чекмеджето с евро по 500, кой пее на ушенцето на Бойко?

Прокуратурата не ревизира от кое място водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е получил вътрешна информация по следствието против него за кюлчетата и пачките в чекмеджето.

Той инцидентно се издаде в изявлението си за bTV, като се базира на основния прокурор Иван Гешев, който обаче не е съобщавал информацията. „ А той (Гешев) сподели и още нещо при Полина Паунова. Че от френската банка от съдия-следовател пристигнало, че едната банкнота не е същинска. Да съм се тормозил, че държа подправени евро в чекмеджето ли? “, сподели Борисов на въпрос дали се тормози за следствието.

Всъщност основният прокурор сподели нещо друго по-рано в изявлението си за „ Капитал “.

„ Това, което на мен ми е известно, само че това е неофициален диалог, тъй че не мога да потвърдя дали е правилно. Ще го кажа: Това е от следствието и ми го показа импровизирано, до момента в който обсъждахме кадрови въпроси с един прокурор, само че може би не е правилно да го споделям.

Да кажем, че в случай че приказваме за тези фотоси, които могат да съставляват банкноти, са запитани съответните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка споделя, че такава банкнота не съществува “, съобщи Гешев през октомври.

Пред „ Сега “ представителят на основния прокурор Сийка Милева сподели, че не е осведомена в детайлности с делото за абсурда с чекмеджето, тъй като за него дава отговор Софийската градска прокуратура.

Говорителката на СГП прокурор Десислава Петрова обаче отговори, че не е гледала изявлението с Борисов и не е наясно с разкритата от него информация, която не е съобщавана до момента обществено.

Тя също по този начин отхвърли да отговори дали фактически има някакъв отговор от френска банка за банкнотата от фотосите в спалнята на премиерската вила в „ Бояна “. „ Не може да се дава по този начин информация на парче. Когато следствието е финализирано, прокуратурата ще заяви публично “, добави Петрова.

Че теч на информация от следствието против Борисов е имало подсказват няколко неща. Фигурата на съдия-следовател е отличителна линия на френската наказателна система. Това значи, че подобен фактически може да се е свързал с българската прокуратура, в случай че има отговор от френска банка.

Реклама

Съмненията по тази причина се допълват и от мъглявото пояснение на основния прокурор Иван Гешев по какъв начин е научил за отговора на „ една европейска банка “ – импровизирано в неофициален диалог с „ един прокурор “, което по принцип не трябвало да споделя.

Но даже и френска банка да е дала отговор, че не е отпечатвала банкнотата от фотографията, това не значи, че тя е подправена. Ако се водим от оповестените фотоси на парите в чекмеджето, ще забележим, че на една банкнота проличава ясно хоризонталният сериен номер, който стартира с буквата X и продължава с 10 числа.

От Европейската централна банка изясняват на уеб страницата си, че първата писмен знак отбелязва печатницата – в тази ситуация Мюнхен, Германия.

През януари т.г. държавното обвиняване заяви, че търси правна помощ от Германия, Австрия, Испания и Франция, с цел да се откри дали централните банки на тези страни са поръчвали отпечатването на съответните евро банкноти.

Това се случи, откакто съвсем година преди този момент прокуратурата спря следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето с аргумента, че не е съумяла да открие кой е създателят на фотосите от спалнята.

През юли пък прокуратурата отчасти оневини Борисов, като изпрати до евродепутатите техническа експертиза, съгласно която фотосите и видеото от държавната вила са манипулирани.

Компютърно-техническата експертиза на фотосите е открила, че „ доколкото оценените файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано “.

Експертите признават, измененията в имената и времевите характерности на файловете са прекомерно явни – допустимо е това да е, с цел да бъдат открити. Заключението на вещото лице не е безусловно, че фотосите са подправени, а че има подозрения за истинността им.

Освен това държавното обвиняване е изпратило въпроси за кюлчетата, които то от самото начало назовава „ жълтите правоъгълни предмети “, до Българската национална банка, с цел да научи продават ли се в страната златни кюлчета, дали се продават, опаковани в транспарантно фолио, и допустимо ли е да се отговори по кое време и на кого са продадени златни кюлчета от същата компания.

„ От постъпила информация от Министерството на стопанската система излиза наяве, че не е допустимо да се обясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с откритите в експертизата идентификационни номера “, заключва прокуратурата.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР