Прокуратурата категорично не желае да разкрие дали има някакво развитие

...
Прокуратурата категорично не желае да разкрие дали има някакво развитие
Коментари Харесай

Прокуратурата отказва да говори за отравянето на Емилиян Гебрев

Прокуратурата изрично не желае да разкрие дали има някакво развиване по делото за отравянето на предприемача Емилиян Гебрев, неговия наследник Христо и индустриалния шеф на оръжейното предприятие  " Емко " Валентин Тахчиев. На въпрос от  " Сега " за работата по досъдебното произвеждане, представителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова отговори, че не е получила позволение от наблюдаващия прокурор да изнесе спомагателна информация.

За 6-годишния си интервал разследването е спирано два пъти - един път през 2016 година, защото извършителят не е оголен, и през 2020 година, когато прокуратурата реши, че делото не може да се преглежда в отсъствието на обвинените руснаци. Ключовите разкрития бяха направени от службите на други страни в НАТО като Англия. Гебрев споделя за покушението против него още от 2015 година, само че българската прокуратура се раздвижи едвам 4 години по-късно - през 2019 година Това стана след среща на премиера Бойко Борисов и английската посланичка Ема Хопкинс.

Към момента е известно, че делото за опита за ликвидиране на Гебрев е спряно с аргумента, че е невероятно да бъдат открити обвинените. Към наказателна отговорност задочно са привлечени трима съветски жители, сътрудници на военното разузнаване ГРУ, с подправените самоличности Сергей Федотов, Сергей Павлович и Георги Горшков. Разследващият уебсайт Bellingcat разкри, че зад тези псевдоними стоят имената на Денис Сергеев (Федотов), Сергей Лютенко (Павлович) и Егор Гордиенко (Горшков). 

" Разглеждането на делото в отсъствието на обвинените би попречило да се разкрие обективната истина по делото ", оповестиха от прокуратурата, откакто стана известно, че следствието е спряно. Не излиза наяве обаче за какво държавното обвиняване действа по този метод в този съответен случай, откакто не откри проблем да внесе в съда обвинителен акт по отношение на терористите, виновни за атентата на летище Сарафово през 2012 г, при който починаха шестима души. Доживотните присъди на ливанските жители Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан бяха прочетени от спецсъда в тяхно неявяване, тъй като те към момента се търсят от Интерпол.

Делото за отравянето на Емилиян Гебрев обаче надали ще стигне до съда. Преди повече от година прокуратурата заяви, че " до разнообразни страни са изпратени претенции за интернационална правна помощ, а отговорите им се чакат, като част от тях са свързани и с определяне местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица ".  " Към момента на територията на страната са извършени всички вероятни дейности по следствието. Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна опция се явява прекъсване на произвеждане ", се споделя в известие на Софийска градска прокуратура от 2020 година

Гебрев от своя страна изиска Брюксел да разгледа и неговото отравяне, паралелно с това на двойния руски агент Сергей Скрипал и на съветския опозиционер Алексей Навални. Освен това той упрекна прокуратурата, че саботира делото за " българския Новичок ". Сред причините му е събитието, че България отхвърля да откри състава на отровата, в това число отхвърля и техническа помощ от Организацията за възбрана на химическите оръжия, макар че е неин член.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР