Прокуратурата извади свидетелски показания и графици за подаваната вода от

...
Прокуратурата извади свидетелски показания и графици за подаваната вода от
Коментари Харесай

Прокуратурата осветли свидетели срещу Нено

Прокуратурата извади свидетелски показания и графици за подаваната вода от лятото до началото на водната рецесия в Перник, за която е упрекнат и задържан някогашният към този момент министър на околната среда и водите Нено Димов.

От показанията на Илияна Тодорова, шеф на дирекция „ Управление на водите” в екоминистерството, излиза наяве, че за целия интервал, в който е работила в Министерството на околната среда, Нено Димов в никакъв случай не е прибирал документи, засягащи отпущането на вода.

А в годишния график за 2019 категорично било записано, че е допустимо да се стигне до рецесия в края на декември.

От информация на ВиК-Перник излиза наяве, че единствено за 17 дни преди водната рецесия от язовира са били подадени близо 1,4 милиона кубични метра вода към града и предприятията. За съпоставяне това би трябвало да е годишното ползване на „ Стомана Индъстри” и ТЕЦ-Перник.

„ Няма никакви данни по делото някой от Министерството на околната среда и водите да е декларирал неправилни или незаконосъобразни дейности на министъра. Самият Нено Димов смята, че всички чиновници на министерството са свършили своята работа съгласно данните, подавани от ВиК. До месец октомври се твърди, че положението на язовира е като преди или следвалежен интервал – в обикновено положение. Единствено през октомври се появява, че е приблизително изсъхнало към този момент и през ноември написа, че е сухо”, съобщи Ина Лулчева, юрист на Нено Димов.

Ето и целия текст на известието на прокуратурата:
Предвид високия публичен интерес и множеството въпроси на медиите по формираното досъдебно произвеждане, обвързвано с водната рецесия в гр. Перник, Специализирана прокуратура дава следната информация:
Образувано е досъдебното произвеждане по реда на член 212, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс с разпореждане на прокурор от Специализирана прокуратура. В хода на следствието са събрани доказателства и в качеството на обвинен е притеглен Нено Димов за осъществено от него закононарушение по член 219, алинея 3, вр. алинея 1 Наказателен кодекс - умишлена занемареност.
На 12 януари 2020 година в извършено правосъдно съвещание Специализираният углавен съд взе по отношение на обвинения Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража “. Съдът се срещна с показаните от Специализираната прокуратура доказателства по отношение на вероятно позволена умишлена занемареност от страна на обвинения, в качеството му на настоящ министър на Министерство на околната среда и водите.
Прокуратурата на Република България смята, че вследствие на осъщественото незаконно действие са последвали обилни вреди на стопанството, изразяващи се в разходването на 7, 223 млн. куб. м. вода от бент. „ Студена “, което е довело до понижаване на общия размер воден запас на язовира до сериозните равнища, близки до така наречен „ мъртъв размер “ на язовира. В резултат на това се е стигнало до забележителен дефицит на водния запас за питейно битови потребности на жителите на гр. Перник и близките селища.
Специализираната прокуратура продължава да споделя разбирането, че българските жители имат право на информация по въпроси, които съставляват за тях легален интерес, в случай че информацията не е държавна или друга предпазена от закона загадка, не попречва дейностите по следствието и не нарушава презумпцията за невиновност.
Категорично от събраните досега доказателства се открива, че при положение, че министъра на околната среда и водите беше положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на водния запас на язовир „ Студена “ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени потребности, към сегашния миг не би имало дефицит на вода за битови потребности.
Предвид изложеното и след позволение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от Наказателно-процесуален кодекс, представяме част от доказателствения материал по досъдебното произвеждане, доколкото същите са обществени поради това, че са били обсъждани в намерено правосъдно съвещание на 12 януари 2020 година на Специализиран углавен съд.
Специализирана прокуратура ще продължи да осведоми българските жители по каузи с огромен публичен интерес, при съблюдаване на посочените нагоре кардинални положения.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР