Не асоциираме лятото само с топлото слънце, златните пясъци и

...
Не асоциираме лятото само с топлото слънце, златните пясъци и
Коментари Харесай

Летни храни, които никога не трябва да ядете

Не асоциираме лятото единствено с топлото слънце, златните пясъци и коктейлите на плажа, а и с някои присъщи храни, които се употребяват главно през този сезон и са обичани на дребни и огромни.

Консумацията на някои от тези кулинарни изкушения може да навреди на нашето здраве. Ето за какво би трябвало да обмислите избягването или цялостното унищожаване на следните проблематични летни храни:

Избягвайте барбекюто лятото

Това е измежду обичаните летни храни, без които като че ли не можем. Животинските протеини, приготвени при високи температури (т.е. непосредствено върху открит пламък върху газова скара или скара на дървени въглища, само че също и при пържене в тиган) развиват химикали, които могат покачва риска от някои типове рак.

Докато типът протеин и времето за готвене дефинират степента на заплаха, всички признаци демонстрират, че колкото повече от тези химикали попаднат в храната ви, толкоз по-лошо е за вашето здраве. И колкото по-често ядете препечена на скара храна, толкоз по-голяма е заплахата.

Вместо това яжте зеленчуци на скара — те няма да се трансфорат в отрови, без значение по какъв начин ги приготвяте.

Месото приготвено на скара е част от обичайна българска кухня, тъй че е мъчно да си представим, че ще се откажем от него. За да намалите риска, можете да:

- употребявате по-постни меса, които отделят по-малко лой, което от своя страна понижава разгарянето на пламъка от дребните капки мазнина;

- готвите по-малки, по-тънки части месо, с цел да намалите времето за готвене;

- мариновате месото преди готвене, което потвърдено понижава образуването на химикали;

- поддържате температурата на грила към 200 градуса, като обръщате постоянно храната;

- махате месото от скарата незабавно откакто е готово, а не го го оставате да се препича.

 Грил

Скрежината може да навреди

Без подозрение, скрежините са разхлаждащи през лятото, само че също така са извънредно нездравословни. Освен настърган лед, скрежините значително се състоят от сироп, изработен от царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, елементарни захари, които краткотрайно ще покачат силата ви, само че в последна сметка ще разсънят апетита ви за повече храна. Сякаш това не е задоволително, само че сиропите са цялостни с оцветители, за които има доказателства, че съдържат субстанции, причиняващи рак, увреждане на ДНК и автоимунни възпаления.

Вместо това яжте същински плодов сладолед. В кокосов орех поставете две лъжици ванилов сладолед, 50 мл прясно мляко и след 20 минути престой във фризера ще може да се разхладите с нещо доста по-вкусно и потребно от скрежината.

Безалкохолни питиета без захар

Изкуствено подсладените питиета може да нямат никакви калории, само че това не ги прави образован метод да задоволите желанието си за сладко.

Изследванията допускат, че изкуствените подсладители могат да покачат толерантността ви към сладкото, тъй че да желаете повече от него, което евентуално води до наддаване на тегло и обвързваните с това здравословни проблеми в дълготраен проект. Освен това пиенето на сладки неща понижава потреблението на вода, от която тялото в действителност се нуждае.

Вместо това пийте неподсладен леден чай с свеж лимонен сок.

 Вредни летни сокове

Конвенционално отгледани плодове

Колкото повече артикули, отгледани по стандартен метод, ядете, толкоз по-голяма е експозицията ви на пестициди. За жал, те са измежду евентуално нездравословните летни храни. Новопоявилите се доказателства сочат евентуални връзки сред пестицидите и наддаване на тегло, хормонални нарушавания и проблеми с развиването при деца, родени от дами с висока експозиция.

Вместо това яжте био плодове. Това не значи да пилеете парите си за органични банани или портокали, несъмнено, или високо оценените био плодове по хипермаркетите.

Отидете до близкия селскостопански пазар или до някое от близките по-малки обитаеми места и си купете същински плодове, отгледани без пестициди. Така като се изключи че ще имате по-здравословни плодове на масата, ще се насладите на в действителност по-добър усет от био продуктите в хипермаркетите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР