Прокуратурата е започнала разследване по сигнал, че санитар в Държавната

...
Прокуратурата е започнала разследване по сигнал, че санитар в Държавната
Коментари Харесай

КОШМАРИ: Болничната шефка от ГЕРБ Сюзан Садъкова прикри изнасилване на психично болен мъж

Прокуратурата е почнала следствие по сигнал, че санитар в Държавната психиатрична болница в Севлиево е блудствал с пациент, а случилото се е било скрито от шефа на болничното заведение доктор Сюзан Садъкова. Това научи „ За истината “ от свои източници в здравното заведение, а от прокуратурата потвърдиха за почнало досъдебно произвеждане.

Проверка на Narod.bg сподели, че Сюзан Садъкова-Томева е общинар от ГЕРБ. Психиатърката има частна амбулаторна процедура и дълготраен стаж в Държавна психиатрична болница – Севлиево, специалист в съда и ТЕЛК. Общински консултант в мандат 2015-2019 година, ръководител на ПК “Здравеопазване и обществени действия ”, член на ПК ТСУ в Оценка за съвместимост Севлиево. Уважава добротата, откритостта и човешкото достолепие.

Преди седмица в редакцията на „ За истината “ е получен видеозапис, в който пациент на към 50 години, очевидно обезпокоен от случилото се, споделя по какъв начин е бил подведен от санитаря в банята на болничното заведение, където са били осъществени блудствените дейности. 

Въпреки, че е била известена за гаврите, шефът на държавното лечебно заведение – гербаджийката доктор Сюзан Садъкова, не е подала сигнал нито до полицията в града, нито до прокуратурата.

Санитарят, за който се твърди, че е направил блудството, незабавно по-късно е изпратен в отпуск, а в това време Садъкова е отпътувала на отмора в чужбина.  

Случаят е абсурден освен поради възможното посягане против човек с психологично заболяване от член на личния състав на болничното заведение.

 Това е болничното заведение на ужасите, ръководена от гербаджийката Садъкова

Според медицински служащи там, санитарят и преди този момент е посягал на пациенти, което в болничното заведение е било обществена загадка. Информация за последния случай на полово посягане върху психологично болен в Държавната психиатрична болница в Севлиево въпреки всичко е стигнала до прокуратурата, откакто някогашен чиновник в здравното заведение, подава сигнал, към който ползва и видеото, с което разполага и „ За истината “.

Министерството на здравеопазването, което е принципал на психоболницата в Севлиево, не е било известено за случилото се, макар, че негови чиновници са били на инспекция там единствено дни, след датата, на която се твърди, че е осъществено блудството.

Проверката е била осъществена по сигнал за нарушавания от страна на шефа на болничното заведение доктор Сюзан Садъкова – властническо ръководство и душевен тормоз на чиновници. Това е втора ревизия в рамките единствено на една година.  Никой обаче не е съобщил на проверяващите за недоволството от страна на пациента, защото съгласно доста от чиновниците считат, че „ в тази болница царува боязън “.

За това, какво тъкмо се е случило в нощта на 2 против 3 април т.г. пред „ За истината “ не пожела да приказва нито един от лекарите или членовете на медицинския личен състав в севлиевската психиатрична болница. Единственият, съгласил се да приказва, бе санитарят, против който са отправени обвиняванията в блудничество.

По време на нощно дежурство

Според описа на психологично болния мъж, прибавен към сигнала до прокуратурата, санитарят изискал от него да му направи „ масаж “. По-късно прецизирал, че става въпрос за масаж на интимните елементи, който трябвало да бъде изработен в банята.

Какво тъкмо се е случило там, оплакалият се от полово принуждение споделя в цялостната версия на видеото, част от което е оповестена при започване на този текст.  Според него за „ масажа “ санитарят му дал две цигари. За това какво се е случило в банята на болничното заведение останалите пациенти и част от медицинския личен състав почнали да гадаят, откакто забелязали внезапна смяна в държанието на оплакалия се пациент.

„ Единственото правилно в това е, че аз фактически му дадох две цигари, сподели пред „ З истината “ санитарят, чието име, както и това на пациента, резервираме в загадка по етични съображения. Тези хора без цигари не могат. Всичко останало са безспорни неистини и това може да се потвърди посредством камерите, които са във всяко поделение. От тях може да се види дали отвеждам пациента и накъде отиваме. Не знам за какво никой не желае да види видеозаписите от тези камери. Сигурно, тъй като те ще потвърдят, че откакто давам цигари на пациента, той се прибира в стаята си “, описа още санитарят.

След въпросната вечер мъжът, обект на възможното блудничество, който правел усещане с просветеност и невзискателност, не бил същия, споделят чиновници в болничното заведение. Станал затворен, безмълвен, избягвал останалите пациенти, криел лицето си, лежал сгънат на кълбо …

Според малцината от екипа на болничното заведение, престрашилите се да приказват, той е изпитвал мощен позор от това, което твърди, че се е случило. Вероятно затова минало време до момента в който се престраши да го показа пред различен пациент, с който общувал.

По всяка възможност точно този пациент е решил, че казусът е прекомерно фрапантен и не трябва да остане в загадка. Затова разказал на началника на отделението и старшата сестра, а те от своя страна на шефа на болничното заведение, която по това време към този момент била в чужбина. Според чиновниците, с които „ За истината “ съумя да приказва, когато й предали за случилото се, Садъкова споделила:

„ Аз на психологично заболели нямам доверие “.

Санитарят мисли също като нея.

Реклама

„ Как може да се има вяра на един психологично болен човек, попита той в диалога със „ За истината “. Аз съм безрезервен в работата си, всеки може да го удостовери. Питайте и в Общинската болница, където също работя като санитар. В психоболницата съм от пет години и в никакъв случай не е имало недоволство от работата ми, не знам за какво го вършат това в този момент “, споделя той, уверен, че против него има „ целенасочена офанзива “, само че не намира пояснение какви са аргументите за нея.

Случаят изцяло отхвърля и шефът на болничното заведение доктор Садъкова. Потърсена по телефона от „ За истината “ тя сподели: „ Никакво блудничество! Аз бях в отпуска “. След това съобщи, че не желае повече да бъде търсена по телефона. Единственото, което навежда на мисълта, че въпреки всичко нещо се е случило в болничното заведение, която тя ръководи е това, което добави преди да прекъсне връзката: „ Има си съответните органи “, очевидно визирайки прокуратурата.

С публицисти не контактувам

„ За истината “ опита да научи детайлности и от екипа на отделението, в което е настанен потърпевшият. Началникът му доктор Мартинова изрично отхвърли да приказва на каквито и да е въпроси. Когато разбра мотива за позвъняването небрежно приключи диалога, като сподели: „ С публицисти не контактувам “.

Мартинова обаче пропуща събитието, че е доктор в държавна болница, чиято активност би следвало да бъде обществена, а с изключение на това евентуално блудничество би представлявало закононарушение и в случай че се потвърди, че фактически се е случило, прикриването му я прави съизвършител в него.

Според информация на „ За истината “ откакто е научила за случилото се, доктор Мартинова е уведомила шефа на болничното заведение и е забранила на екипа на отделението си да разяснява историята по какъвто и да е мотив. Само може да се допуска дали това, че „ не контактува с публицисти “ не значи, че крие нещо. В противоположен случай не би трябвало да има спънки подозренията за осъществено полово принуждение в държавна болница за лекуване на хора с психологични болести да бъдат разсеяни.  

Старшата сестра на отделението Радостина Стефанова също отхвърли да приказва по случая. „ Нямам какво да кажа, не ме замесвайте в това “, сподели тя, а на опита да разбираем, че информацията е нужна, с цел да се изяснят обстоятелствата и събитията към случилото се, сподели единствено: „ Приключихме. Дочуване “ и приключи диалога.

Ако фактически става дума за вероятно незаконно действие, от изключителна значимост е да бъде открито дали то не е осъществено в изискванията на рецидив. Не излиза наяве кого в действителност пазят с мълчанието си лекарите и медицинския личен състав на болничното заведение, само че по всичко проличава, че това не е вероятно потърпевшия пациент.

Не е изключено личният състав да съблюдава някакви странни вътрешни разпореждания в болничното заведение. За това загатва и самият санитар, когато го питаме за какво, откакто отхвърля да е посягал на пациент, никой от личния състав не сподели и дума в негова отбрана. „ Ние нямаме право да изнасяме информация за това какво се случва в болничното заведение. Подписали сме заповед “, споделя той. Това е естествена процедура, каквато съществувала и в другата болница, в която работя (общинската, б.р.) “

Авторът на видеото също отхвърли диалог със „ За истината “, само че с угоровката, че го отсрочва за по-късен стадий.

Единичен случай или рецидив

Дали санитарят се е възползвал и от други пациенти в севлиевската психоболница, също не е ясно. В информация, която стига до „ За истината “, се се твърди, че има съображение да се счита, че сегашният случай не е единствен. За това и инспекция по случая е наложителна, така в случай че тези изказвания се окажат правилни,  то това, за което се твърди, че се е случило на 2 против 3 април може да попадне в обсега на текстове от Наказателния кодекс, които третират „ рисков рецидив “ в раздел „ Разврат “, касаещи блудничество.

Според нищожна и неофициална информация от болничното заведение преди година момче, също пациент в едно от отделенията му, било пуснато в отпуск, само че нямало къде да живее. То твърди, че санитар го приютил във вилата си, само че след време обяснило на чиновник в болничното заведение, че е избягало, тъй като санитарят  „ желал секс “ от него.

За всичко това санитарят твърчи, че е почтен и даже изиска от „ За истината “ да помогне „ за изчистване на името му “.

Проверка по сигнал

В тази история има и още една значима детайлност: Малко след началото на април т.г. в лечебното заведение е назначена инспекция от Министерството на здравеопазването. Тя е по сигнал за „ нередности, властническо ръководство и душевен тормоз на чиновници “ от страна на шефа доктор Сюзан Садъкова. Сигналът е подаден от психолога на лечебното заведение Мирослава Касамакова. Това е втора инспекция в границите на година, само че първата е била по документи, до момента в който при тази от здравното министерство изпращат и екип на място.

Хората от министерството идват в болничното заведение малко след случая с недоволството за полово посягане, документиран в цялостната версия на видеото.  Но съгласно източници на „ За истината “ този случай не бил обект на инспекцията, защото  „ никой не се осмели да им каже “ за него.

По смисъла на настоящото сега законодателство блудството е закононарушение, което се санкционира със затвор от две до осем години, когато става дума за принуждение над лице в безпомощно положение. В случаите, когато лицето, обект на блудничество, не схваща свойството и смисъла на действието, наказването е към този момент до петнайсет години затвор.

По случая в прокуратурата в Севлиево има формирано досъдебно произвеждане. По него тече следствие, организират се разпити и се назначават експертизи, сподели за „ За истината “ представителят на Районна прокуратура Габрово Людмила Рачева. Към момента няма повдигнато обвиняване. Срокът за привършване на работата по досъдебното произвеждане изтича при започване на юни, само че той може да бъде продължен, в случай че наблюдаващият прокурор откри учредения за това, посочи още Рачева.

В съответния случай обаче прокуратурата ще би трябвало да ревизира дали не е осъществено и друго, не по-малко тежко закононарушение. Евентуалното блудничество с пациент, измъчен от тежко психическо заболяване, е недоизказано от съвсем всички, които  са научили за него. Още по-срамно и неоправдателно би било държанието им, в случай че разчитат всичко да бъде потулено тъй като „ на казаното от хора с психологични проблеми не може да се има вяра “.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР