Прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу основателите и директори в

...
Прокуратурата е прекратила досъдебното производство срещу основателите и директори в
Коментари Харесай

Прокуратурата се отказа от случая Nexo

Прокуратурата е прекратила досъдебното произвеждане против създателите и шефове в криптобанката Nexo., като бяха привлечени четирима обвинени - създателите Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и шефовете Калин Методиев и Траян Николов. Обвинението към тях беше, че са управлявали проведена незаконна група (ОПГ) с користна цел, компютърни закононарушения, данъчни измами и банкова активност без лиценз.

Сега прокуратурата се отхвърля от всички свои изказвания. Според наблюдаващите прокурори няма осъществени закононарушения, а също така държавното обвиняване е стигнало и до заключението, че в България криптовалутите са нерегулиран актив, а в Европейския съюз (ЕС) не се одобряват за парично средство или скъпа книга.

" Логичен край - следствието против Nexo завърши. Престъпления няма. Изненада също. В същински правова страна такава акция нямаше да е допустима изначално ", разяснява във Фейсбук Антони Тренчев, съосновател на Nexo. В началото на годината неговата компания заведе иск против България в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), в който се желае обезщетение от 1 милиарда $.
Последният неуспех на Гешев(feat.Сарафов)
Прокуратурата и ГДБОП започнаха интервенцията против Nexo на 12 януари, а близо седмица по-късно станаха ясни и четиримата обвинени. Впоследствие, откакто стана ясно, че чиновници на компанията са дарявали пари на " Демократична България ", а представители на Nexo са взели участие в публични срещи с министри от " Продължаваме промяната ". Подтекстът бе, че в случай че Nexo са нарушители, всичко, обвързвано с компанията, също е незаконна активност и интрига. Стигна се даже до обвиняване, че Асен Василев е желал да даде на Nexo достъп до " финансовата система на България ", без да е ясно какво изобщо значи това.
Реклама
Въпреки че това е следващото следствие на прокуратурата от времето на Иван Гешев, прекъснато от служебния му правоприемник Борислав Сарафов, самият Сарафов беше главен глас против Nexo при започване на годината. Тогава той бе заместител на Гешев и шеф на Националната следствена работа (НСС), с роля да изяснява обвиняванията в пране на пари и прескачане на наказания от страна на Nexo., а в този момент и самият Сарафов косвено се отхвърля от тях.

Nexo бе и последната акция на Гешев, преди ГЕРБ и Движение за права и свободи да се откажат от него и в последна сметка да го смъкват от поста му.

От самото начало на следствието личеше, че прокуратурата има проблем. Самата Nexo няма активност в България, има единствено офис за софтуерна разработка и административни действия. Затова прокуратурата държеше, че има интернационалните сътрудници, т.е. други страни, които оказват помощ на следствието. Обвиненията да вземем за пример бяха за закононарушения на територията на четири страни - България, Англия, Швейцария и Каймановите острови, където са главните сдружения на Nexo. Но " интернационалните сътрудници ", по думите на Иван Гешев, наподобява по този начин и не са се появили.

Междувременно, малко след акцията в София, за предложение на скъпи бумаги без лиценз. В резултат от съглашението тя заплати 46.5 млн. $ санкции и излезе изцяло от Съединени американски щати. Срещу Nexo има и други каузи, само че те са цивилен, сред компанията и консуматори.
Реклама Свързани публикации Nexo ще заплати 46.5 млн. $ санкции в съглашение със Съединени американски щати 20 януари 2023, 10:45 Култът към Nexo 20 януари 2023, 08:38 Случаят Nexo: Криптопрокурори против криптобанки 20 януари 2023, 07:01 Крипто с 60% отстъпка. Трима ирландски бизнесмени съдят Nexo за минимум 59 млн. $ 23 ноември 2022, 16:34
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР