Литва затегна правилата за всеобщата военна служба, предаде националната телевизия

...
Литва затегна правилата за всеобщата военна служба, предаде националната телевизия
Коментари Харесай

Литва затегна казармата

Литва стегна разпоредбите за всеобщата военна работа, съобщи националната телевизия на балтийската страна.

Днес депутатите в Сейма (парламента) във Вилнюс одобриха ремонти в Закона за воинската тегоба. В изгода на плана гласоподаваха 85 от 141-те законодатели, срещу гласоподаваха трима, а 14 депутати се въздържаха. Поправките ще влязат в действие през 2026 година

Сеймът утвърди всички литовски жители, на възраст сред 18 и 22 години, да отбиват казармата след довеждане докрай на междинното си обучение за период от 9 месеца. В някои случаи срокът може да бъде скъсен до половин година.

Проверките дали младежите са годни за военна работа ще стартират, когато те навършат 17 години. Ако бъдат приети за годни, техните имена ще бъдат включени в наборни описи. След приемането на повиквателните заповеди призованите няма да могат да се запишат да следват. Студентите, влезнали в университети и получили призовки по време на образованието си, обаче ще могат да отсрочат казармата до след довеждане докрай на образованието си.

Висшистите с дипломи от дефицитни за въоръжените сили специалности (медицина, фармация, авиационно инженерство, високи технологии и др.) ще служат три месеца. През този интервал те ще минават военна подготовка.

Литва върна казармата след седемгодишна пауза през 2015 година Това стана на фона на съветската окупация на украинския черноморски полуостров Крим (март 2014 г.) и стартиралите по-късно боеве сред промосковските отцепници в Източна Украйна и силите на Киев. Студентите и докторантите имаха право да отсрочат казармата до дипломирането си.

Максималната възраст за приучване в редовете на въоръжените сили на членката на НАТО  бе 27 години.

В момента наборните бойци в персоналния състав на въоръжените сили на Литва възлиза на 4240 души (при население от 2,8 милиона). С промяната се чака броят да им да се усили до 7000.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР