Последната серия от вулканични изригвания в Исландия може да продължи

...
Последната серия от вулканични изригвания в Исландия може да продължи
Коментари Харесай

Вулканичните изригвания в Исландия могат да продължат десетилетия

Последната серия от вулканични изригвания в Исландия може да продължи десетилетия или даже епохи, сочи изследване, оповестено в списание „ Тера Нова “, оповестява Българска телеграфна агенция.

Поредицата от изригвания стартира през 2021 година на полуостров Рейкянес в югозападната част на острова, единствено на 55 км югозападно от столицата Рейкявик.

Голяма част от популацията на северноатлантическия остров живее в засегнатия район. В непосредственост се намират и единственото интернационално летище и няколко геотермални електроцентрали, които доставят страната с топла вода и електричество.

Само от декември предходната година до момента са регистрирани пет огромни вулканични изригвания. Лавата бълва от продълговати пукнатини в земята, като някои къщи бяха погълнати от нея.

Изследователите проучиха данните за земетресенията през последните три години и съпоставят химическите и физическите свойства на лавата от разнообразни места, с цел да дефинират дали тя идва от една и съща подземна магмена камера.

Те откриха, че това в действителност е магма със сходни петрографски свойства. Това допуска съществуването на обвързвана подземна магмена система, пишат откривателите. Съвместно със сеизмичните данни, това ги кара да считат, че става въпрос за умерено огромно магмено струпване на дълбочина към девет до единадесет километра, което се простира на широчина от 10 километра. То се е формирало сред 2002 и 2020 година

Изследователският екип стига до заключението, че сегашната серия изригвания може да е началото на дълъг епизод, макар че не може да планува какъв брой тъкмо ще продължи.

Исландия се намира на място, където северноамериканската и евразийската тектонични плочи се раздалечават. Поради това вулканичната интензивност е висока, само че изригванията на по-централните вулкани нормално не престават единствено няколко дни или седмици. От друга страна, изригванията от пукнатини могат да продължат доста по-дълго.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР